{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bruno Bojić član Odbora Evrokomore

F
9.9.2013. u 16:45
0
0
Bruno Bojić član Odbora Evrokomore
0
Bruno Bojić član Odbora Evrokomore
Bruno Bojić
Na sjednici Komiteta pridruženih članica Asocijacije privrednih komora Evrope- Eurochambres, održanoj 6. i 7. septembra u Ankari, izvršen je izbor članova Odbora direktora zemalja nečlanica Evropske unije za 2014. godinu.
Za članove Odbora izabrani su predsjednici/predstavnici komora Bosne i Hercegovine, Gruzije, Srbije, Turske i Ukrajine. Aktualnom potpredsjedniku Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Bruni Bojiću povjeren je drugi mandat na ovako značajnoj funkciji, saznaje Fena u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Na sjednici Komiteta, između ostalog, istaknut je značaj Evrokomore, jedine evropske institucije koja predstavlja sve države Evrope, bez obzira na članstvo u Evropskoj uniji. Zaključeno je da je uloga Evrokomore i njenih članica veća, s obzirom na politički i ekonomski kontekst u kojem se nalazi Evropa, a koji karakteriziraju nedostatak vizije, liderstva i jedinstva.

Potpredsjednik Bojić je održao niz bilateralnih razgovora i sastanaka s privrednicima Turske, predstavnicima komorskog sistema, te je učestvovao na radnoj večeri čiji je domaćin bio Hayati Yazici, ministar trgovine i carina Republike Turske.

Sjednici Komiteta, osim predsjednika/predstavnika komora, prisustvovao je predsjednik Evrokomore Allessandro Barberis, potpredsjednica Evrokomore Martha Schultz, direktor Odjela za međunarodne odnose Evrokomore Dirk Vantyghem i savjetnik predsjednika Unije komora Turske Gunter Verheugen.

Evrokomora je formirana 1958. godine i čini je 45 nacionalnih komora, predstavljajući oko 2.000 regionalnih i lokalnih komora sa više od 20 miliona kompanija. Osnovni ciljevi Evrokomore su promoviranje evropskih integracija, predstavljanje potreba i stavova svojih članova institucijama Evropske unije posebno pri kreiranju politika EU, pružanje informacija instititucijama Evropske unije o politikama i programima ekonomskih i trgovinskih odnosa zemalja članica i nečlanica EU, te rad na jačanju kapaciteta svojih članica.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je član Evrokomora od 2001. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: