BiH
0

Bruno Bojić član Odbora Evrokomore

FENA
Bruno Bojić
Bruno Bojić
Na sjednici Komiteta pridruženih članica Asocijacije privrednih komora Evrope- Eurochambres, održanoj 6. i 7. septembra u Ankari, izvršen je izbor članova Odbora direktora zemalja nečlanica Evropske unije za 2014. godinu.

Za članove Odbora izabrani su predsjednici/predstavnici komora Bosne i Hercegovine, Gruzije, Srbije, Turske i Ukrajine. Aktualnom potpredsjedniku Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Bruni Bojiću povjeren je drugi mandat na ovako značajnoj funkciji, saznaje Fena u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Na sjednici Komiteta, između ostalog, istaknut je značaj Evrokomore, jedine evropske institucije koja predstavlja sve države Evrope, bez obzira na članstvo u Evropskoj uniji. Zaključeno je da je uloga Evrokomore i njenih članica veća, s obzirom na politički i ekonomski kontekst u kojem se nalazi Evropa, a koji karakteriziraju nedostatak vizije, liderstva i jedinstva.

Potpredsjednik Bojić je održao niz bilateralnih razgovora i sastanaka s privrednicima Turske, predstavnicima komorskog sistema, te je učestvovao na radnoj večeri čiji je domaćin bio Hayati Yazici, ministar trgovine i carina Republike Turske.

Sjednici Komiteta, osim predsjednika/predstavnika komora, prisustvovao je predsjednik Evrokomore Allessandro Barberis, potpredsjednica Evrokomore Martha Schultz, direktor Odjela za međunarodne odnose Evrokomore Dirk Vantyghem i savjetnik predsjednika Unije komora Turske Gunter Verheugen.

Evrokomora je formirana 1958. godine i čini je 45 nacionalnih komora, predstavljajući oko 2.000 regionalnih i lokalnih komora sa više od 20 miliona kompanija. Osnovni ciljevi Evrokomore su promoviranje evropskih integracija, predstavljanje potreba i stavova svojih članova institucijama Evropske unije posebno pri kreiranju politika EU, pružanje informacija instititucijama Evropske unije o politikama i programima ekonomskih i trgovinskih odnosa zemalja članica i nečlanica EU, te rad na jačanju kapaciteta svojih članica.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je član Evrokomora od 2001. godine.