Zlatko Puvačić
0

Bruceloza je veliki javno-zdravstveni problem

FENA
Glavni federalni epidemiolog prof. dr. Zlatko Puvačić kazao je danas novinarima da je bruceloza veliki javno-zdravstveni problem te da se FBiH suočava s visokom stopom obolijevanja ljudi, a koja upozorava da je potrebno poduzeti ozbiljnije mjere.

Po njegovom mišljenju ta bolest je u odnosu na prethodnu godinu dobila epidemijske razmjere posebno u Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom kantonu, a održava se ekspanzija u USK-u.

"Epidemiološka situacija je vrlo nesigurna. Potrebno je stoga poduzeti radikalnije mjere kao što je skratiti vrijeme od postavljanja dijagnoze do uništavanja oboljelih životinja, svaki kanton treba izgraditi karantin i tako izdvojiti sumnjivu stoku te na graničnim prijelazima poboljšati kontrolu životinja koje se uvoze," kazao je prof. dr. Puvačić.

Bruceloza je bolest životinja uzrokovana različitim vrstama bakterija roda brucela, od koje mogu oboljeti i ljudi ako dođu u kontakt s bolesnim životinjama, borave u njihovoj blizini ili konzumiraju termički neobrađene proizvode podrijetlom od bolesnih životinja.