{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brozina: BiH bi za dvije godine mogla dobiti status države kandidata za EU

F
18.3.2015. u 12:04
1
8
Brozina: BiH bi za dvije godine mogla dobiti status države kandidata za EU
1
Brozina: BiH bi za dvije godine mogla dobiti status države kandidata za EU
Foto: FENA
Ukoliko Bosna i Hercegovina odmah počne s implementacijom programa neophodnih reformi, te do kraja godine prikaže određeni napredak u tom smislu i BiH pripremi aplikaciju koja bi bila pripremljena u Evropskoj uniji (EU) kao krediblna, za oko dvije godine bi mogla dobiti status države kandidata, izjavio je danas u Banjoj Luci David Brozina, zamjenik ambasadora Republike Slovenije u BiH.
Istakao je da je to najoptimističnija varijanta.

Brozina se nada i da će nova vlast u BiH poduzeti mjere da bi počeli svi procesi reformi.

Nakon što je danas u Banjoj Luci održao predavanje o temi "Evropski put: pogrešna očekivanja i shvatanja“, rekao je da bi prvi veliki rezultat za BiH, kada se gleda tehnički postupak, to da za godinu ili godinu i po dana pripremi sve neophodne izvještaje, provede reforme i da se u tom smislu pokaže funkcionalnost države.

"Bosna i Hercegovina se danas nalazi na prekretnici", rekao je Bronzina podsjetivši da je u ponedjeljak otvorena mogućnost da se ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridružvanju BiH s EU, što otvara novo poglavlje na evropskom putu BiH.

Naglasio je da se u tome ne smije da gubi vrijeme.

"Sada se u BiH očekuje implemetacija ekonomsko-socijalnih reformi, koje su nužne u ovoj državi", ukazao je on.

Upozorio je i da se ne smije zaboraviti ni ono što su uvjeti za članstvo svake države, kao što je prilagođavanje zakonodavstva, funkcionalnost administracije, tržište koje se može da suprotstavi ekonomskim uvjetima EU.

Govoreći o temi "Evropski put: pogrešna očekivanja i shvatanja“, dodao je i da je jedno od pogrešnih shvatanja i to da će EU imati više uvjeta za BiH nego za druge države ili da će ih biti manje.

"Stvarnost je takva da je taj put jednak za sve", dodao je i ponovio da se nada da će nova vlast u BiH poduzeti mjere da bi počeli svi procesi reformi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: