Nova skulptura
60

Bronzani Peter Handke bit će do septembra napravljen u Banjoj Luci, dio javnosti ogorčen

I. Č.
Skulptura Handkea u pripremi (Foto: Bojan Mikulić/Facebook)
Skulptura Handkea u pripremi (Foto: Bojan Mikulić/Facebook)
Skulptura austrijskog književnika Petera Handkea kojem veći dio javnosti u Bosni i Hercegovini zamjera što je podržavao Slobodana Miloševića i njegov zločinački režim, bit će do septembra napravljena od bronze i postavljena u Banjoj Luci.

Skulpturu Petera Handkea u Banjoj Luci pravi banjalučki umjetnik Bojan Mikulić, koji je u razgovoru za BIRN BiH kazao da ga ne zanima politička pozadina koja je stvorena oko tog austrijskog pisca.

"Skulptura se nakon uzimanja kalupa sa gline lije u bronzu. Ovu figuru 220 cm sam radio mjesec dana. Pravi se jedan lijep kompleks preko puta Fabrike duvana i tu će biti postavljen", rekao je Mikulić za BIRN BiH.

Preko puta Fabrike duvana u Banjoj Luci trenutno se gradi hotel "Integra". Taj hotel se, prema pisanju BIRN BiH, gradi na mjestu zgrade nekadašnjeg Radija Republike Srpske i u završnoj je fazi izgradnje.

Dragan Bursać, kolumnista i novinar, napisao je na Facebooku da slabo ima koji toponim ili koji "bronzani čovjek" da je vezan za kratku, krvavu i sramnu ratnu povijest RS-a, a da ne vonja na ratni zločin ili genocid.

"Teško ćete bilo šta ili bilo koga iz ovog entiteta iznijeti na svjetlo dana, a da na sebi nema mrak i tamu zločina. Još preciznije, golubije govno na Handkeovoj glavi će biti jedini dostojanstven pokušaj da se sakrije bruka i sramota jednog sramnog režima od očiju svijeta", napisao je Bursać.