Originalne poruke
254

Brojni zanimljivi transparenti građana na protestima u Sarajevu: Struka, a ne bruka

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine građani su organizovali proteste, a svoje zahtjeve vlastima najbolje su pokazali brojnim transparentima koje su ponijeli sa sobom.
Na njima piše "Buđenje građana", "Hoćemo reforme", "Prison 4 them, freedom 4 us (Njima zatvor, nama sloboda)", "Konstitutivni jesmo, ravnopravni nismo (Srbin, Federacija BiH)", "Želimo i mi da se hranimo u Parlamentu", "Građanska BiH garant mira", "Nećemo u torove, nećemo u rovove, od nas ste napravili robove" i slično.

Ono što direktno poručuju vlastima kroz natpise koje nose jeste da treba ukinuti bijeli hljeb, dvije škole pod jednim krovom, uvesti elektronske izbore te zaustaviti poskupljenja i prekinuti blokade.

Osim transparenata, svoje stavove građani iznose i uzvikujući "Lopovi", "Fašisti", "Ostavke" i "Bosna". Preko megafona je poručeno "Ili ćete raditi ili idete", a građani su kazali i da više za one u vlasti nema para i da će im biti oduzete plate". Također, poručeno je i da će ih građani opkoliti u institucijama i blokirati dok oni ne deblokiraju rad.

Planirano je da protesti traju do 17 sati.

Slične proteste su građani organizovali i ranije ispred Američke ambasade, zgrade Delegacije EU u BiH i OHR-a, međutim odziv građana je bio vrlo mali. Danas ima nešto više građana nego na prethodnim okupljanjima, međutim ni blizu masovnijeg, kako je najavljeno. No, kiša je uveliko pokvarila planove, baš kao i termin održavanja protesta, s obzirom na to da je početak radne sedmice.