Jačanje svijesti
141

Brojni objekti u BiH "obojeni" ružičasto u cilju promocije borbe protiv karcinoma dojke

Klix.ba
Simboličnim osvjetljavanjem bosanskohercegovačkih gradova u pink boju zvanično je počeo "Oktobar - mjesec borbe protiv karcinoma dojke". Na ovaj način pridružili smo se brojnim evropskim gradovima i skrenuli pažnju na važnost ranog otkrivanja bolesti.

Udruženja oboljelih od karcinoma dojke okupljena u mrežu “Think Pink – Zajedno smo jedno” u deset gradova i općina osvijetlili su neke od najljepših građevina i objekata.“

"Uz podršku Grada Sarajeva u glavnom bosanskohercegovačkom gradu u ružičasto smo obojili Vijećnicu i Šeher - Ćehajinu ćupriju. Osvijetljen je i Stari most u Mostaru, vodopad u Jajcu, crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, fontane u Zenici i Hadžićima, hotel Tuzla, Mješovita srednja škola u Bugojnu, Srednja strukovna škola Silvije Strahimir Kranjčević u Livnu i most u Visokom", navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, jučer je održana 11. "Trka/šetnja za ozdravljenje - Race for the Cure" za koju se registrovalo rekordnih više od 8.000 učesnika. Cilj ove humanitarne manifestacije je osnaživanje žena u borbi protiv karcinoma dojke i ukazivanje na važnost redovnih pregleda.