Muke prosvjetara
1

Brojni nastavnici u TK još uvijek bez angažmana: Danas se osjećamo bezvrijedno

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nova školska godina u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu (TK) jutros je počela, a konkursna procedura za prijem nastavnika i profesora u stalni, ili radni odnos na određeno vrijeme još uvijek nije završena.

Dok većina onih koji su i ove godine konkurisali negoduju zbog načina na koji se obavlja procedura, iz Vlade TK, odnosno resornog ministarstva poručuju da razloga za zabrinutost nema te da se ulažu svi napori kako bi angažman prosvjetnih radnika bio okončan u najboljem mogućem redu.

Konkurs objavljen pa poništen

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK konkurs za prijem u radni odnos nastavnika i stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama raspisalo je početkom mjeseca augusta, koji je obuhvatao 1.504 pozicije, od kojih su samo 34 na neodređeno vrijeme.

Nekoliko dana kasnije došlo je do poništenja konkursa kako bi se omogućilo kandidatima iz reda boračke populacije da koriste prava koja im garantira Zakon o dopunskim pravima boraca i članovima njihovih porodica TK.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatan Muratović za Klix.ba kaže da je do poništenja konkursa došlo jer je određeni broj kandidata bio onemogućen da dostavi dokumentaciju vezanu za boračko invalidsku zaštitu.

Kako je naveo, problem je predstavljala i izmjena kolektivnog ugovora koji je prosvjetnim radnicima u stalnom radnom odnosu omogućio trajanje godišnjeg odmora od 35 dana zbog čega nije bilo moguće realizirati intervjue s kandidatima.

Novi konkurs ponovo je raspisan, a procedura do danas nije završena.

"Zbog ravnopravnosti učešća u konkursu mi smo kao Vlada TK donijeli zaključak i poništili konkursnu proceduru. Konkurs je ponovo objavljen, a sa angažmanima nastavnika i profesora smo počeli. Očekujemo da ćemo sve zaposlenike na radnim mjestima imati za deset do 15 dana", kazao je Muratović.

Zbog ovogodišnje situacije, resorno ministarstvo direktorima škola u ovom kantonu uputilo je preporuku da se trenutno angažuju prosvjetni radnici koji su bili u radnom odnosu do 30. juna ove godine, ili eventualno oni za koje se smatra da imaju najveće šanse za zaposlenje nakon konkursa koji je u toku.

Dok ministar ističe da spomenuta konkursna procedura teče bez većih problema te da bi konačne rang liste trebale biti završene 12. septembra, većina prosvjetnih radnika i dalje upućuje optužbe da se zapošljavanje u školama u TK vrši na osnovu stranačke i rodbinske veze.

Problematično bodovanje

Posebno ističu da je problematičan način bodovanja kandidata prilikom intervjua koji su sastavni dio konkursne procedure.

Anel Kovačević iz Tuzle već deset godina učestvuje u konkursnim procedurama. Ove godine konkurisao je u čak 41 školi, a uspio je stići na 38 intervjua.

Kako je istakao ovaj profesor engleskog jezika i književnosti, stanje se ove godine promijenilo, ali na gore.

"Svake godine je sve teže, a iz resornog ministarstva i pedagoškog zavoda će sigurno kao glavni razlog navesti broj učenika. Niko ne govori o promjeni pedagoških standarda. Odjeljenja su prenatrpana, a nažalost imamo i sve više djece s posebnim potrebama te bi se u pedagoškim standardima trebali pozabaviti i s ovim problemom", kaže nam Kovačević.

Cjelokupna konkursna procedura prosvjetne radnike svake godine provlači kroz veliku agoniju, a kako vrijeme odmiče, Kovačević ističe da se skupa sa svojim kolegama osjeća bezvrijedno.

"Danas se posebno osjećamo bezvrijedno, jer su gotove konačne rang liste. Rijetke su škole koje su zaista ispoštovale humanost i ljudskost, pa su ocjenjivale na razgovorima onako kako treba. Današnje rang liste pokazuju ono čega smo se najviše bojali. Naime, imajući iskustvo od prethodnih godina, često nakon onih razgovora koji su bili najugodniji i nakon kojih se osjećamo vrijedno i poštovano, sve padne u vodu kad izađu konačne liste. Tad vidimo da smo dobili tri ili četiri boda od mogućih devet", navodi Kovačević.

On je naglasio i da je na ovogodišnjem konkursu drastično manje kandidata nego ranije.

"Ne samo da su mnogi otišli van zemlje, nego svakodnevno viđam kolege kako rade u kopirnicama i kafićima, a kada ih pitam da li su konkurisali, negativno odgovaraju jer su zadovoljni s tim da ne moraju svake godine prolaziti kroz sav stres koji nameću konkursi", nastavlja profesor engleskog jezika i književnosti.

Jogunčić: Politika se ne treba miješati u obrazovni sistem

Bivša direktorica Osnovne škole Brčanska Malta u Tuzli Sabina Jogunčić već dugi niz godina se zalaže za prava prosvjetnih radnika koji prolaze kroz spomenute konkurse, a kako je istakla u razgovoru za Klix.ba, nije protiv politike, ali jeste protiv njenog miješanja u obrazovni sistem.

"Politika bi trebala biti nešto što je instrument za rješavanje problema i donošenje pravednih zakona, pravila i pravilnika. Međutim, mi imamo situaciju gdje imamo direktore sa dosta manje staža, iskustva i uspjeha od kandidata koje primaju. Niko se ne bavi kvalitetom. Uzmite bilo koji kriterij za primanje, ocjenjivanje i zapošljavanje nastavnika i vidjet ćete da nigdje nema bodova za kvalitet. Više bodova nosi neka socijalna i porodična anamneza, nego kvalitet, a valjda je on upravo ono što će dovesti do kvalitetnog obrazovanja", ističe Jogunčić.

S druge strane, ministar Muratović napominje da je zabluda da se ista situacija vezano za konkursnu proceduru ponavlja iz godine u godinu.

Podsjetio je i da je u ranijim mandatima Vlade TK konkursna procedura trajala i po pet mjeseci, što danas nije situacija.

"Mi ovu proceduru želimo maksimalno skratiti i samo omogućiti ljudima da mogu ravnopravno aplicitrati na konkurs", naglasio je resorni ministar.

Revizijom do smanjenja broja bodova na intervjuima

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK svjesni su činjenice vezano za dugogodišnje probleme kada je u pitanju konkursna procedura i u tom smislu, kako je za Klix.ba otkrio Muratović, uskoro će se krenuti sa ozbiljnijom revizijom pravilnika o zapošljavanju.

"Ova revizija će, zbog mnogobrojnih problema u obrazovanju, smanjiti mogućnost subjektivnosti prilikom intervjua smanjenjem broja bodova sa devet na tri. Ona će također poboljšati, odnosno propisati kvalitetnije kriterije kada je u pitanju zapošljavanje u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja", otkrio je Muratović za Klix.ba.

Jogunčić ističe da su problemi u obrazovnom sistemu koji se već godinama guraju pod tepih doveli do toga da nastavnici više ne slove za intelektualce, a kritička masa među profesorima više ne postoji.

"Sad imamo profesore koji se bore za ličnu satisfakciju. Postali smo pasivni spavači, a ponekad se neko oglasi na nekoj društvenoj mreži i to završava s tim. Problem je što imamo školske odbore u kojima sjede ljudi kojima su direktori škola stranački šefovi. Kada vi uputite žalbu na odbor za neke svoje bodove, predsjednik će to samo odbaciti ili reći direktoru da on napište šta god želi, a da će ovaj to potpisati", navodi Jogunčić.

Obrazovnim procesom ove godine u TK je obuhvaćeno 55.000 učenika, a u školske klupe po prvi put danas je sjelo 4.200 prvačića.