Brojni materijalni dokazi zločina na Tuzlanskoj kapiji

F
FENA
21.10.2008. u 19:36
0
39
Brojni materijalni dokazi zločina na Tuzlanskoj kapiji
0
Brojni materijalni dokazi zločina na Tuzlanskoj kapiji
Pred kraj dokaznog postupka Tužilaštva BiH, tužilac Mirsad Strika prezentirao je veliki broj materijalnih dokaza o žrtvama koje su stradale na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine.
Za granatiranje Tuzle u maju 1995. godine, kada je poginula 71 osoba a više od 200 ranjeno, Tužilaštvo BiH tereti Novaka Đukića, bivšeg komandanta Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema navodima optužnice, Đukić je naredio artiljerijskom vodu koji mu je bio potčinjen, i koji je bio lociran na planini Ozren, da iz topova M46 granatira Tuzlu. Jedan artiljerijski projektil pao je u sami centar grada, dio zvani Kapija, gdje je “nakon žestoke eksplozije” stradao veliki broj ljudi.

Sud BiH je prihvatio medicinsku dokumentaciju za ukupno 71 poginulu osobu, kao i dokumentaciju povrijeđenih osoba. Od materijalnih dokaza uloženi su još i spiskovi ubijenih i povrijeđenih na Kapiji, koje je sačinio istražni sudija Višeg suda u Tuzli, a koji su, kako je naglasio tužilac, poslužili za sačinjavanje optužnice protiv Đukića, kao i fotodokumentacija sa mjesta pada granate.

Na ovom ročištu Sudsko vijeće je još jednom podsjetilo obje strane da nije donijelo odluku o prijedlogu odbrane da se Đukić brani sa slobode uz jamstvo, te da su još uvijek u toku “provjere članova porodice optuženog”.

Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća, također je podsjetio obje strane da se opet “bliži kontrola pritvora”, te da očekuje njihovo “izjašnjenje o tome”, prenosi BIRN - Justice Report.

Suđenje se nastavlja 28. oktobra 2008. godine, kada će Tužilaštvo nastaviti prezentiranje materijalnih dokaza,


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: