Koridor 5C
54

Brojni benefiti poddionice Tarčin - Ivan: Kraća udaljenost, manje gužve i redovan protok autobusa

Klix.ba
Poddionica Tarčin-Ivan
Poddionica Tarčin-Ivan
Završetak poddionice Tarčin - Ivan predstavlja veliki korak ka izgradnji Koridora 5C, jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini, ali i značajnu stavku za razvoj lokalnih zajednica, donoseći brojne benefite i unapređujući kvalitetu života stanovnika.

Ova nova autocesta omogućava poboljšan pristup turističkim, trgovačkim, ekonomskim, rekreacijskim i vjerskim centrima, kao i zdravstvenim i obrazovnim ustanovama.

“Puštanje u promet poddionice Tarčin - Ivan ima veliki značaj za nas. Primijetili smo smanjenje gužvi na cesti M-17, koju često koristimo, posebno djeca koja putuju u školu. Manje gužve znače brži i redovniji protok autobusa", kaže Fikret Šarić, mještanin ovog područja pa dodaje:

"Osim toga, udaljenost koju moramo preći do Sarajeva, gdje većina nas radi, kao i do Mostara, smanjena je zahvaljujući ovoj novoj autocesti".

Osim odličnih vijesti za građane i olakšanja prometnih gužvi, Bosna i Hercegovina je dobila novih 6,9 kilometara autoceste, što je rezultiralo smanjenjem cestovne udaljenosti između Sarajeva i Mostara te omogućilo ugodniju i sigurniju vožnju. Otvorenjem ove poddionice, gužve na magistralnom putu su se smanjile, a privrednim subjektima je omogućen brži pristup odredištima iz industrijske zone bez potrebe za ulaskom u grad.

Poddionica Tarčin-Ivan
Poddionica Tarčin-Ivan

"Brže obavljamo transport, smanjujemo potrošnju goriva, nema zastoja, semafora ili krivina. Dostava robe postala je učinkovitija", koristi su koje ističe autoprijevoznik Besim Kovač, a koje je ostvarila njegova kompanija.

Otvaranjem tunela Ivan i nastavkom izgradnje koridora 5C prema jugu, koji prolazi kroz Konjic, grad je dobio bržu i lakšu komunikaciju prema luci Ploče, ali i prema aerodromima u Mostaru i Sarajevu. Ova nova povezanost stvara dodatnu vrijednost za cjelokupnu privrednu sliku ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Poddionica Tarčin-Ivan
Poddionica Tarčin-Ivan

"Izgradnja autoputa ima iznimno pozitivan utjecaj na našu lokalnu zajednicu, posebno na mjesnu zajednicu Raštelica i Tarčin. Značajno su smanjene prometne gužve kroz naselje Donja Raštelica, gdje se nalazi jedna područna škola, a često smo se suočavali s nesrećama sa smrtnim ishodom. Također, ova dionica smrti kako su je mnogi nazivali, a koja je povezivala naselje Raštelica i Bukovice više ne postoji i zahvaljujući autoputu je neće biti", mišljenja je Sabahudin Kazić, pomoćnik načelnika općine Hadžići.

Poddionica Tarčin-Ivan
Poddionica Tarčin-Ivan

Savremena cestovna komunikacija predstavlja ključni faktor za razvoj postojećih i otvaranje novih poslovnih aktivnosti u gotovo svim područjima. Nova autocesta Tarčin - Ivan otvara vrata napretku, pružajući stanovnicima i privredi Bosne i Hercegovine brojne mogućnosti za dalji razvoj i prosperitet. Kontinuirana ulaganja u putnu i transportnu infrastrukturu svjedoče o opredjeljenosti Bosne i Hercegovine ka stvaranju modernog transportnog sistema koji će zadovoljiti potrebe stanovništva i stimulisati dalji ekonomski rast.

Sa svakim novoizgrađenim kilometrom autoceste Bosna i Hercegovina jača svoju poziciju regionalnog ekonomskog centra, pružajući nove mogućnosti približavanju Evropskoj uniji.