Svečana akademija u NPS
523

Brojne zvanice na obilježavanju 70 godina rada i postojanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu

E. Sk.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Svečana akademija povodom 70 godina postojanja i rada Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu upriličena je večeras u Narodnom pozorištu.

Riječi dobrodošlice impozantnom broju partnera, kolega, prijatelja i saradnika uputio je dekan Nihad Fejzić.

"Mi smo ovdje da obilježimo cijeli jedan život. U 70 naših godina, mnogo je uspjeha i padova, izazova i rezultata. I što je najvažnije, opstali smo i uspjeli slijedti kontinuitet prethodnih generacija, vrsnih bardova naše profesije i genijalnih umova od kojih smo učili. Sretan sam i ponosan što ih nismo iznevjerili", poručio je Fejzić.

U obraćanju kantonalnog premijera Edina Forte poslana je poruka da je Vlada Kantona partner svakog fakulteta naglašavajući da ovo društvo jedino uz podršku kvaliteti obrazovanja može dalje.

"Posljednjih osam godina, imao sam čast, predvodoti u procesima koji su nas uklopili u savremene evropske tokove. Naši studenti, danas uče u jednom modernom ambijentu, u kvalitetnim kliničkim odjeljenjima i savremenim laboratorijama. Danas istražujemo u našem Institutu i jednostavno, svaki dan, želimo više. Kvalitetno obrazovanje, bio je i ostao naš imperativ", završne su riječi i poruka dekana Fejzića.

U sklopu ceremonije, prikazan je kratki film koji prikazuje jedan dan u životu studenata Veterianskog fakulteta Sarajevo, a koji je njihov uradak.

Akademiji je prisustvovao veliki broj zvanica među kojima su dekani veterinarskih fakulteta i predstavnici veterinarskih instituta iz regije i svijeta. Ovom prilikom zaslužnim pojedinicima, institucijama i organizacijama zvanično su uručene povelje i plakete i na taj način ukazana im je zahvalnost za zajedništvo i dugogodišnju saradnju.

Među gostima su bile i zvanice iz političkog života poput Nedžada Ajnadžića, Ejupa Ganića, Rifeta Šrijelja i brojnih drugih iz kulturnog i društvenog života.