BiH
0

Brojne svečanosti povodom dana Kantona Sarajevo

FENA
Skupština Kantona Sarajevo donijela je danas odluke o verifikaciji odluka o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo.

Skupština KS-a je proglasila Sulejmana Demirela za počasnog građanina zbog izuzetne zasluge u pružanju podrške u pravednoj borbi za odbranu Sarajeva i BiH te razvijanju odnosa među ljudima različitih nacija, vjere i kulture na načelima demokratičnosti, humanosti i tolerancije.

Donesena je i Odluka o dodjeli plakete KS-a posthumno režiseru Benjaminu Filipoviću kao priznanje za izuzetan doprinos u oblasti kulture, umjetničkog djelovanja filmskih teatarskih i televizijskih ostvarenja.

Također, donesena je i Odluka o dodjeli plakete KS-a Fahrudinu Radončiću kao priznanje za doprinos u razvoju privrednih i društvenih djelatnosti na području KS-a i BiH.

Skupština KS-a je donijela i odluku o dodjeli plakete KS-a Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“ u promicanju kulturno-historijskih i društvenih vrijednosti KS-a i BiH

Skupština Kantona Sarajevo je donijela i Program obilježavanja Dana Kantona Sarajevo od 2. do 9. maja 2007.

Od 2. do 9. maja bit će održavani sati historije za učenike srednjih škola u Kantonu Sarajevo na spomeniku 105. brigade na Grdonju (Mala kula), a u Centru Skenderija turniri u malom nogometu (ekipe JKP Kantona i KS) te u košarci (ekipe JKP Kantona i KS).

U srijedu 2. maja bit će upriličen obilazak mezara šehida i poginulih boraca i polaganje cvijeća, te obilježavanje bitke za odbranu Sarajeva.

U četvrtak 3. maja na pomoćnom stadionu Zetra bit će otvoreno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima OSBiH. U petak 4. maja bit će održana smotra mladih stvaralaca – manifestacija međunarodnog karaktera.

U subotu 5. maja bit će organizirano federalno takmičenje učenika osnovnih škola iz fizike, sarajevska sportska druženja, međunarodne konjičke trke, večer ozbiljne muzike, te večer sevdaha Hanke Paldum.

U nedjelju 6. maja ulicama Sarajeva bit će organiziran sarajevski maraton, te revijalna utakmica: Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci – Reprezentacija Kantona Sarajevo u sjedećoj odbojci.

U ponedjeljak 7. maja bit će održana smotra dobrovoljnih vatrogasnih društava, predstavljanje izletišta kamenjara Sedrenik, a u kući Alije Đerzeleza bit će upriličen prijem povodom održavanja "Dana Kantona".

U utorak 8. maja na padinskim dijelovima Sarajeva bit će zasađeno 1.600 sadnica – omorike, a u Collegium artisticumu izložba mladih ULUBiH-a, te turistička prezentacija Muzeja Sarajeva 1878. – 1918. U Narodnom pozorištu bit će održana i svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

U srijedu 9. maja u Narodnom pozorištu bit će održan i koncert Sarajevske filharmonije, a pozorišna predstava "Ay Carmela" bit će odigrana na sceni CDA.