Dan državnosti BiH
336

Brojne reakcije političara iz RS-a pokazuju da im je dolazak Trojke u Banju Luku teško pao

N. V.
Foto: Screenshot/RTRS
Foto: Screenshot/RTRS
Nakon što su predstavnici Trojke Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto posjetili Banju Luku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, iz Republike Srpske su stigle brojne reakcije koje dokazuju koliko je zvaničnicima entiteta zasmetala ova posjeta.
Jednoglasno su svi njihov dolazak u Banju Luku na 25. novembar nazvali provokacijom, ispred prostorija SDP-a su se okupili i borci da protestuju, a novinarka je ušla i u "klinč" sa Nikšićem prilikom čega joj je prilično ljutito odgovorio činjenicama.

"Ovi ljudi su u zabludi. Partizani su porazili četnike u Drugom svjetskom ratu. Banja Luka je Bosna i Hercegovina, nije Srbija. Žao mi je što su prevareni". Zatim mu je novinarka rekla kako je on u RS-u, na šta Nikšić odgovori: "Da, da, a RS je u BiH. Znate li? Žao mi je što ste u zabludi, vi u Srbiju kad idete, idete kao Bosanci, s pasošem".

S obzirom na to da odluku u kojem smjeru će ići entitetska politika donosi njen predsjednik Milorad Dodik, a donosio je i prije nego što je bio predsjednik, najznakovitije je reći kako je on danas, nakon što su predstavnici Trojke došli u Banju Luku, kazao kako će u narednim godinama još snažnije osporavati "nepostojeće" praznike. Osim toga tvrdi kako nije organizovao protest boraca ispred SDP-a i da je učinio ozbiljan kako se Konakoviću, Nikšiću i Forti ne bi ništa desilo.

Manje bitne od njegove izjave su riječi ministara, zastupnika, poslanika i drugih zvaničnika iz RS-a, ali njihova obimnost i žestina, odlično pokazuju da je Trojka "pogodila tačno u metu".

Cilj im je bio pokazati da je i Banja Luka Bosna i Hercegovina te da bez obzira na zabranu MUP-a RS da se održi ceremonija povodom Dana državnosti, oni mogu i imaju pravo obilježiti praznik u bilo kojem dijelu države.

Prva je reagovala državna parlamentarka Sanja Vulić, a zatim i državni ministar Nenad Nešić, koji su oboje postavili pitanje da li će oni moći da obilježe 9. januar u Sarajevu, što je za razliku od Dana državnosti, neustavni praznik.

"Zanima me, hoćete li odobriti obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske u Plavoj sali Parlamentarne skupštine BiH? Sarajevo je i naše, koliko je i Banjaluka vaša", istakla je Vulić.

Nešić je svoju reakciju ostavio na Twitteru, potvrdivši riječi Vulićeve da jedino 21. novembra možemo zajedno slaviti praznik, a da ostali praznici mogu postojati u entitetima, ali ne i na državnom nivou.

"Ne sporim da svako u entitetima slavi šta želi, ali ne možete nama nametati šta da slavimo. Kada ste krenuli u šetnju Banjalukom trebalo je da se zapitate kako bi bilo da mi 9. januara prošetamo Sarajevom!?".

Ni državni ministar Staša Košarac, koji je dežurni "pošiljalac oštrih poruka Sarajevu" i "prevodilac Dodikovih misli", nije propustio dati svoj komentar. On je kazao da narativ koji su predstavnici Trojke pokušali nametnuti u Banjoj Luci neće biti prihvaćen u RS-u.

Državna delegatkinja Snježana Novaković Bursać je za Srnu iznijela i svoje mišljenje, iako nije tako česta u komentarisanju za razliku od prethodno navedenih političara iz SNSD-a. Ona je kazala da se dolazak Trojke u Banju Luku pretvorio u "bizarnu kafu koja im je svima prisjela".

Osim vladajućih političara, reakcija je stigla i iz opozicionog PDP-a, odnosno od generalnog sekretara stranke Nenada Vukovića.

Na kraju, mediji u RS-u su to nazvali propalom provokacijom, no činjenica da su morali pokrenuti ljude da izađu na ulicu, puštati nacionalističke pjesme i zabranjivati skup povodom Dana državnosti, govori mnogo više o strahovima iz RS-a, nego o tome da je bilo šta propalo.