BiH
0

Brojne poslaničke primjedbe na predloženi budžet FBiH

FENA
Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u raspravi na današnjoj sjednici izrekli su brojne primjedbe na Nacrt budžeta FBiH koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada FBiH.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Irfan Imamović zamjerio je Vladi što je u uvjetima evidentnog viška zaposlenih u administraciji predvidjela značajan novac u ovogodišnjem budžetu za plaće i naknade za 300 novozaposlenih administrativaca. Imamović je izjavio da odmah treba smanjiti izdatke za ovu namjenu i racionalizirati broj uposlenih.

Također je kazao da je neodgovorno i neozbiljno od Vlade što je za demobilizirane borce u ovogodišnjem budžetru planirala svega 50 miliona, a to neće biti dovoljno za implementaciju odgovarajućeg zakona o ovoj boračkoj kategoriji.

"Borci su u pravu kad tvrde da je njihov zakon usvojen samo zbog kampanje prije općih oktobarskih izbora u BiH", ustvrdio je Imamović i dodao da SDP neće podržati budžet u kojem neće biti dovoljno novca za borce.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Fehim Pleh negodovao je što u planiranom budžetu nema ranijih transfera za nerazvijene kantone - Bosanskopodrinjski, Posavski i Hercegbosanski. Posebno je insistirao da novac ostane za BPK jer tamo - kazao je - budžetski korisnici imaju najniže plaće u Federaciji. Primjer je prosječna plaća policijacima od 318 KM, kazao je Pleh.

Ostale poslaničke primjedbe na tekst predloženog budžeta, izrečene u dosadašnjem toku sjednice federalnog Predstavničkog doma, odnose se na nedovoljno novca za poticaj poljoprivrede u FBiH te na značajno, ponegdje i duplo povećanje suma kojima službeno mogu raspolagati nosioci izvršne vlasti u FBiH tokom godine dana.

Jedna od osnovnih zamjerki je i da nisu predviđene subvencije po osnovu uvođenja PDV-a. To su pojedini poslanici protumačili kao odsutsvo Vladinog sluha za najugroženije kategorije stanovništva. Budžet nije razvojni ni stabilizirajući, već više liči na "vatrogasca koji neće moći ugasiti požar na svim stranama", ocijenjeno je između ostalog.

Nacrtom budžeta Federacije BiH za 2007. godinu, o kojem je danas otvorena rasprava u Parlamentu, prvobitno je iz Federalne vlade bio predložen ukupni iznos od milijardu i 299,9 miliona KM. Kasnijim amandmanom Vlade, prihodovna, jednako kao i rashodovna strana budžeta uvećane su za 13,28 miliona KM, što je potrebno za realizaciju ugovora između «Energoinvesta» d.o.o. Sarajevo i Vlade Federacije BiH u vezi s isknjiženjem «Energopetrolovih» terminala u Pločama, Mostaru, Blažuju i Živinicama, obrazloženo je. Generalno, s tim uvećanjem, budžet je predložen u iznosu od milijardu i 313 miliona KM.

Premijer FBiH Ahmet Hadžipašić kazao je poslanicima da je predloženi budžet uvećan za 14 posto od prošlogodišnjeg i da su značajna uvećanja za socijalni sektor, s obzirom na to da su na osnovu novousvojenih zakona uvedeni i novi budžetski korisnici.

Hadžipašić je pozvao na hitno formiranje nove Vlade Federacije BiH jer aktuelna ne može donositi važeće odluke pošto su dva njena dosadašnja člana - Borjana Krišto i Dragan Vrankić imenovani na nove dužnosti.

Primjedbe i sugestije zastupnika na predloženi Nacrt budžeta trebalo bi da da razmatra nova Vlada Federacije BiH, čije se formiranje očekuje polovinom marta.

Federalni budžet za 2007. godinu treba da bude potvrđen u Parlamentu najkasnije do 31. marta do kada će važiti Odluka o privremenom finansiranju FBiH.