Jedna osoba povrijeđena
899

Brojne osude napada na Beograđane na Ilidži: Sarajevo je protiv svakog nasilja

G. M.
Gradonačelnica Karić razgovarala sa građanima iz Beograda
Gradonačelnica Karić razgovarala sa građanima iz Beograda
Region je danas obišla svijet o događaju u Sarajevu, odnosno malonogometnom turniru na kojem je došlo do napada na grupu građana iz Beograda i povređivanja jednog od njih.
Oglasili su se brojni zvaničnici iz BiH i Srbije koji su osudili ovaj događaj.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić napisala je na Facebooku da se sastala sa gostima koji su napadnuti na Ilidži.

"Osuđujem nasilje i sigurna sam da će napadači odgovarati za učinjeno. Sarajevo je otvoren grad. Uvijek protiv nepravde i nasilja, bez obzira odakle dolazi. Zaštitnik čovjeka, života i slobode. I večeras dižemo glas protiv nasilja u odbrani čovjeka i ljudskih vrijednosti. Svi naši gosti su dobrodošli. Tako je uvijek bilo i uvijek će biti", napisala je Karić.

Ranije je nasilje osudio i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, koji je poslao sličnu poruku i naveo da se radi na pronalasku počinitelja.

Kako je za Klix.ba rekao jedan od učesnika događaja, u hol hotela na Ilidži je najprije upala grupa koja je napala roditelje mladih nogometaša FK Zvezdara iz Beograda, poprskala ih suzavcem i pokušala im oteti zastavu. Nakon toga je ispred hotela jedan od njih izboden nožem i povrijeđen.

Svemu tome prethodio je još jedan incident. Za vrijeme jedne od utakmica, grupa dječaka, učesnika turnira, skandirala je "Ubij Srbina". Ova dva incidenta nemaju veze jedan s drugim.

Kako je za beogradski "Kurir" kazao jedan od učesnika događaja iz Beograda, to skandiranje se dogodilo na utakmici beogradske Škole fudbala “Nika T6”. Prema njegovim riječima, skandirala su djeca iz Splita koja su 2015. godište. Njihov trener je bio korektan i odmah ih je umirio, kazao je ovaj sagovornik.

Reagovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.