Skaka obznanio
62

Brojne manifestacije za rođendan Sarajeva: Šta je za građane pripremljeno 6. aprila

Piše: M. N.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Povodom 6. aprila - Dana grada Sarajeva, u glavnom gradu BiH bit će održan niz kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija pod pokroviteljstvom Gradske uprave Sarajeva.

Gradonačelnik Abdulah Skaka kazao je kako ovaj 6. april dolazi u trenucima snažne sinergije Gradske uprave i Gradskog vijeća koji skupa nastavljaju realizaciju velikih projekata koji jačaju poziciju glavnog grada i građanima donose korist.

"Za mene je važan performans koji smo priredili u saradnji s udruženjem Društvo pisaca koje Grad Sarajevo finansira. Motiv je da 'Ljudi koji stoje na knjigama koje su pročitali vide dalje od drugih'. Pripremit ćemo ulični performans u Titovoj i Ferhadiji koji će biti vrijedan pažnje", kazao je Skaka.

Na Dan grada tradicionalno će biti održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će svečano biti i uručene nagrade Grada Sarajeva. Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić kazao je kako je ovo sjednica postala reprezentativna jer sadrži kulturno-umjetnički program, a sve prenosi državna televizija BHT.

"Puno smo radili na promociji 6. aprila. Pokušali smo da laureati budu na nivou onih iz prošle godine. Njihova biografija sve govori o njima. Ove godine nismo u mogućnosti primiti broj zvanica kao ranijih godina, jer je način sjedenja drugačiji i po uzoru na gala događaje u Beču. Pored zvanica, 5. aprila bit će održan samit gradonačelnika balkanskih zemalja. Kulturni program će biti vrlo upečatljiv", kazao je Gavrić.

Vijećnik Velija Katica, koji je ujedno i predsjedavao Odborom za izbor i dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva kazao je kako su imali 46 prijedloga za 28 kandidata.

"Rad odbora je bio jedinstven, sve odluke su donesene jednoglasno i nismo imali različitih mišljenja ni na Gradskom vijeću. Ove godine imamo izuzetne kandidate koji su vjerovatno i prije trebali dobiti ovo priznanje, ali eto desilo se da je Bogić Bogićević ove godine dobitnik nagrade. Radili smo i na poboljšanju aplikacije i tokom ove godine promijenit ćemo odluku o dodjeli ovih priznanja te ćemo pronaći modalitet da dodijelimo ovu nagradu posthumno, jer su mnogi građani Sarajeva zaslužili ovu nagradu", rekao je Katica.

Ovog 6. aprila bit će obilježena i prva godišnjica od početka rada obnovljene Trebevićke žičare. Direktor JP "Sarajevo" Esad Tanović kazao je kako se približavaju cifri od milion pojedinačnih vožnji, a da su do 2. aprila ostvarili više od 920.000 pojedinačnih vožnji.

"Sve se odvijalo bez ijednog incidenta. Trebevićka žičara nije stala ni u jednom trenutku. Zahvaljujem svim saradnicima koji rade svoj posao i svim građanima Sarajeva koji su nam na najljepši način uzvratili odnosom prema žičari", kazao je Tanović.

Obilježavanje Dana grada Sarajeva počinje 5. aprila izložbom u Ceollegium Artisticumu gdje će biti predstavljena djela umjetnika iz tri strukovna udruženja AABiH, ULUBiH i ULUPUBiH. Na rođendan Sarajeva bit će upriličeno otvorenje Muzeja "Valter brani Sarajevo". U Domu mladih u Skenderiji od 13 sati bit će održan program za djecu pod nazivom "Je li to samo san?".

Od 8. do 13. aprila u galeriji Roman Petrović bit će otvorena izložba "Ulicama moga grada" učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo. Dva dana duže bit će otvorena izložba "Poštanske marke i stare razglednice iz zbirki sarajevskih kolekcionara" u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Sportske aktivnosti počele su već 30. marta kada je održan plivački miting "Sarajevu s ljubavlju", a u narednim danima bit će održani turniri u hrvanju, streljaštvu, košarci, fudbalu, kuglanju, šahu, judou, karateu, ritmičkoj gimnastici, Steleksijada i revija sporta učenika srednjih škola.

Na rođendan Sarajeva bit će položeno cvijeće na spomen-obilježjima i mezarjima, a u 11 sati bit će upriličen lični performans studenata Filozofskog fakulteta od Sebilja do BBI-a. U podne će biti održana Kafa s gradonačelnikom na Baščaršiji, a u 20 sati će biti održana svečana sjednica Gradskog vijeća Sarajeva u Vijećnici.