Bez pravosudnog epiloga
29

Brojne izborne neregularnosti iz 2018. kažnjene samo jednom presudom od 500 KM

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Opće izbore 2018. godine obilježili su kupovina glasova, trgovina mjestima u biračkim odborima, zloupotrebe ličnih podataka, zloupotrebe funkcije u cilju političke kampanje i brojne druge neregularnosti koje, nakon svega, nisu imale svoj pravosudni epilog. Izuzetak je presuda iz Zvornika.

Tužilaštvo BiH nakon osam prijava podnesenih protiv 22 osobe nije podiglo nijednu optužnicu, zadovoljivši se naredbom "o nesprovođenju istrage protiv jedne osobe" i "prijavom protiv jedne osobe riješenom na drugi način".

Ni druga tužilaštva nisu imala značajnijih aktivnosti u vezi s Općim izborima 2018. godine, zbog čega građani opravdano mogu strahovati od izbornih neregularnosti i nepravilnosti na predstojećim Lokalnim izborima 2020. godine.

Pod lupom tužilaštava

Koalicija "Pod lupom" ocijenila je Opće izbore 2018. godine kao djelimično neregularne zbog nedovršenog pravnog okvira, neimplementacije obavezujućih presuda sudova, transparentnog kršenja Izbornog zakona BiH, rekordnog broja zabilježenih nepravilnosti, političkog utjecaja na izbornu administraciju...

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je zastupničko pitanje Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH koje glasi: "Da li su tužilaštva podigla optužnice za izborne nepravilnosti 2018. godine i ako nisu - zašto?" Odgovor je dostavljen po isteku zakonom predviđenog roka.

Odgovori su pristigli iz Tužilaštva BiH, Tužilaštva USK, Tužilaštva KS, Tužilaštva Brčko distrikta, Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci, Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini i Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je u toku 2018. evidentiralo dva krivična predmeta koja se odnose na izborni postupak. Jedan predmet je formiran zbog krivičnog djela povrede slobode odlučivanja birača iz člana 195. stav (1) KZFBiH i nalazi se u fazi istrage. Drugi predmet formiran je na osnovu krivične prijave fizičke osobe i donesena je naredba da se istraga neće provoditi.

Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci je tokom 2018. imalo ukupno pet prijava za krivična djela iz glave XIX KZRS (krivična djela protiv izbornih prava). Ovo tužilaštvo danas u radu ima dva predmeta iz 2018. i to prijavu za podmićivanje pri izborima ili glasanju i prijavu za krivično djelo izborne prevare. Za ostale prijave donesena je naredba o nesprovođenju istrage.

Presuda u Zvorniku

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini je u toku 2018. godine zaprimilo jednu krivičnu prijavu za krivično djelo protiv izbornih prava. Podignuta je optužnica protiv fizičke osobe, a u vezi sa članom 223. stav (1) KZRS, koja je potvrđena 7. marta 2019. godine.

"Osnovni sud u Zvorniku donio je osuđujuću presudu 4. februara 2020. godine kojom se navedena fizička osoba kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 500 KM", stoji u odgovoru Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.