Kovači
0

Brojne delegacije posjetile mezar Alije Izetbegovića

FENA
Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas je na sarajevskom mezarju "Kovači" odata počast poginulim braniteljima i šehidima te obilježena šesta godišnjica od smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Cvijeće su na spomen-obilježje poginulim braniteljima i šehidima te na mezar Alije Izetbegovića položile brojne delegacije te političke i javne ličnosti BiH: član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, predsjednik SDABiH Sulejman Tihić, premijer KS-a Besim Mehmedić te predstavnici državnih političkih struktura, Federalne vlade i delegacije iz Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog kantona, općina iz FBiH i mnogobrojnih boračkih i ostalih nevladinih organizacija.

Prisutnim se obratio predsjednik SDABiH Sulejman Tihić koji je podsjetio na teška i turbulentna vremena u kojima se BiH nalazila, ali i na izazove koji su sada pred njom.

"Mi koji slijedimo put Alije Izetbegovića i dalje smo opredijeljeni za jedinstvenu BiH, BiH svih njenih naroda i nastavit ćemo borbu za njenu bolju budućnost", istakao je Tihić.

Dodao je da "ovo nije BiH za koju su se borili njeni branitelji i za koju su mnogi od njih dali živote i zdravlje". Osvrnuo se i na predstojeći nastavak tzv. "butmirskog procesa".

"Postoji granica ispod koje nećemo ići i nećemo pristati na kozmetičke promjene", kazao je.