37 zemalja na festivalu
0

Brojna priznanja za bh. inovatore u Kini

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bosanskohercegovački inovatori osvojili su 23 priznanja na svjetskom festivalu od 16. do 20. oktobra u kineskom gradu Sušou, nedaleko od Šangaja, saopćila je danas Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine.

Osim izložbe na kojoj su predstavljene inovacije iz 37 zemalja, održana je Generalna skupština Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA) na kojoj je Husein Hujić, generalni sekretar Asocijacije inovatora BiH, četvrti put izabran u Izvršni komitet IFIA-e u kojem samo 15 zemalja ima svog predstavnika.

Od bh. inovatora najbolje rezultate su ostvarili Murat Rekanović iz Bihaća i Anto Spajić iz Mostara. Rekanović je izumio viseću mrežu ležaljku, a Spajić kompjuterske miševe za lijevu i desnu ruku. Obojica su dobili zlatne medalje i uspostavili poslovne odnose s inostranim partnerima koji bi se za nekoliko mjeseci mogli očitovati u povećanju izvoznog bilansa BiH, saopćeno je.

S Rekanovićem je u Kini boravio gradonačelnik Bihaća Hamdija Lipovača i ostvario brojne poslovne kontakte, što potvrđuje koliko Bihać ozbiljno računa na mrežu ležaljku čiji je komercijalni naziv “Una camping" .

Zlatne medalje dobili su i Dragan Tadić iz Banje Luke za inovaciju - muške gaće sa specijalnim higijenskim dodatkom te Vahida Šeremet iz Tuzle za metod liječenja šljive i drugog koštunjavog voća oboljelog od šarke.

U kategoriji “Kompjuterski primjenjive inovacije” zajedničku zlatnu medalju dodijelili su IFIA i Microsoft Darku Dujmoviću iz Orašja zbog njegovog uređaja za prodaju informacija.

Posebna priznanja dobili su i Banjalučani Zoran Dujaković za zavoj imobilizator te Milan Đudurović za motor s unutrašnjim sagorijevanjem s obrtnim klipom. Dujaković je dobio i srebrenu medalju domaćina.

Srebro su dobili i magistar Fikret Alić iz Tuzle za usisivač-prečistač plinova iz motornih vozila, Borko Babalj iz Trebinja i Husein Hujić iz Sarajeva za prostoriju namijenjenu pušačima, Vukašin Daljević iz Prijedora za neprobojnu elektronsko-mehaničku bravu, Halid Dervić iz Donjeg Vakufa za prozor koji se obrće do 180 stepeni, Enver Ibrović iz Sarajeva za nerastavljivi vijčani spoj te studentkinje iz Banje Luke Tamara Karić i Berina Šuščević za dozator oralnih lijekova.

Bronzanu medalju dobila je Vukosava Božić iz Banje Luke za neprozirni omotač za fotoosjetljive rastvore, Ćetko Kapor iz Trebinja sa sinovima Đorđem i Mladenom za mašinu namijenjenu mekšanju mesnih odrezaka, Marinko Lovrić iz Širokog Brijega za drveni poslužavnik pića, Branko Milićević iz Posušja za amortizer za vuču vozila, Rusmir Mustajbegović iz Bugojna za bravu bez ključa, student iz Sarajeva Jasmin Planić i Emina Zunić za mirisne čarape, Fahrudin Torlak iz Livna za dinamičku i nerotirajuću pločicu te Zoran Veselinović iz Prijedora za traktorski priključak, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.