{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Broj upisanih srednjoškolaca godinama u padu, posebno alarmantni podaci u Tuzli i Kantonu 10

7.7.2017. u 09:11
58
104
Broj upisanih srednjoškolaca godinama u padu, posebno alarmantni podaci u Tuzli i Kantonu 10
58
Broj upisanih srednjoškolaca godinama u padu, posebno alarmantni podaci u Tuzli i Kantonu 10
Foto: Arhiv/Klix.ba
Broj djece upisane u srednje škole već nekoliko godina alarmantno opada, govore svi službeni statistički pokazatelji. U Federaciji BiH posljednju školsku godinu bilo je upisano 23.240 učenika ili 21,9 posto manje nego tri godine ranije.
Broj maturanata u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ove godine je za 22 posto manji nego na kraju školske 2013/14. godine.

"U školskoj 2016/2017. godini u BiH u 311 srednjih škola upisano je 126.965 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 6.263 učenika ili 4,7 posto", kažu zvanični podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Posebno alarmantan je broj maturanata u četverogodišnjim programima na područuju HNK. Prema zvaničnim podacima koje je naš portal dobio od Ministarstva obrazovanja nauke kulture i sporta HNK u netom završenoj školskoj godini bilo je 1.947 maturanata, što je za 18 posto manje nego u prethodnoj godini.

Trend je već duže vremena negativan, podaci iz ministarstva to pokazuju, a broj maturanata u ovoj godini je za čak 22 posto manji nego u ne tako davnoj školskoj godini 2013/14. godini, kada ih je u HNK bilo 2.510.



"Iz prethodne tabele možemo vidjeti da je u Federaciji BiH zabilježen trend pada broja učenika upisanih u srednje škole. Broj upisanih u srednje škole u školskoj 2016/2017. godini u odnosu na školsku 2013/2014. godinu manji je za 23.240 učenika ili 21,9 posto. Posmatrano po kantonima, pad broja upisanih učenika zabilježen je u svim kantonima i to: u Tuzlanskom kantonu za 29,9 posto, zatim slijedi Kanton 10 za 27,7 posto, Bosansko-podrinjski za 23,7 posto, Hercegovačko-neretvanski kanton za 22,9 posto, Posavski kanton za 22,2", kažu nam u Federalnom zavodu za statistiku.

Federalni zavod za statistiku, premda ne ulazi u analizu uzroka smanjenja broja srednjoškolaca, jer to su, kažu, ingerencije drugih institucija, kao jedan od mogućih razloga ovakvog pada vide kretanje stanovništva. Kretanje stanovništva obuhvata prirodno kretanje, prirodni priraštaj stanovništva i mehaničku tj. prostornu pokretljivost, odnosno migracije stanovništva.

Prirodno kretanje stanovništva i stope prirodnog kretanja stanovništva u Federaciji BiH za period od 2013. do 2016. su negativni, više građana umire, nego što se rađa. Tako je u 2016. godini prirodni priraštaj u Federaciji BiH -1.450.



Posmatrano po kantonima, negativan prirodni priraštaj u 2016. godini zabilježen je u osam kantona. Negativan prirodni priraštaj ima Kanton 10 i to -486, zatim slijedi Hercegovačko-neretvanski kanton -389, Posavski kanton -358, Srednjobosanski kanton -207, Zapadnohercegovački -178, Tuzlanski kanton -150, Unsko-sanski kanton -85, Bosansko-podrinjski kanton -84. Pozitivan prirodni priraštaj imaju Kanton Sarajevo 479 i Zeničko-dobojski kanton 8.

"Najznačajniji uzroci opadanja prirodnog priraštaja stanovništva u Federaciji Bosne i Hercegovine su konstantno opadanje nataliteta, porast mortaliteta, negativne promjene starosne strukture stanovništva, izraženo prostorno kretanje stanovništva, promjene u društveno-ekonomskoj strukturi stanovništva te nedovoljna briga društva za zaustavljanje procesa biološke regresije stanovništva. Na opadanje prirodnog priraštaja bitno utječe opadanje nivoa općih uslova življenja, među kojima su: uslovi stanovanja, mogućnost formiranja zdrave porodice, materijalni uslovi življenja, mogućnost zadovoljavanja kulturnih potreba članova porodice, opadanje nivoa životnog standarda i loši uslovi zapošljavanja", kažu nam u Federalnom zavodu za statistiku.

Za smanjenje broja djece u srednjim školama sigurno su vrlo bitne i migracije. Iz Federalnog zavoda za statistiku koji radi analizu na evidencijama koje vodi Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), koja elektronski arhivira podatke i o prebivalištu građana, kažu da se od 2010. godine do sada iz Federacije odselilo 48.700 građana ili u prosjeku 6.957 po godini.

Smanjenje broja učenika u srednjim školama izuzetno je opasan indikator društvenih kretanja koji je iniciran vjerovatno brojnim uzrocima, ali koji direktno negativno utječe na veliki broj drugih procesa. Pad broja učenika u našim srednjim školama već sada osjete visokoškolske institucije smanjenjem broja mladih koji upisuju naredni ciklus obrazovanja.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: