Dobar rezultat
94

Broj turista u KS u prvoj polovini ove godine porastao za 15 posto

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Kantonu Sarajevo za prvih šest mjeseci ove godine broj turista je porastao za 15 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur smatra da je to jako dobar rezultat, jer je trenutni trend rasta turista od šest posto u svijetu, "što znači da je naš rast broja turista 2,5 puta veći".

Kada su u pitanju gosti iz regije, Muzur u izjavi za Fenu navodi da je najveći broj gostiju iz Hrvatske, a od gostiju iz ostatka Evrope prednjače Turci. Kad su u pitanju drugi kontinenti, najveći je broj turista iz UAE, Saudijske Arabije a povećan je i broj turista iz Kine.

Muzur naglašava da je Turistička zajednica Kantona Sarajevo od osnivanja uradila dosta na promociji Kantona Sarajevo, samim tim i BiH.

"Promocija se ogledala kroz nastupe na međunarodnim sajmovima turizma, kroz radne posjete nekim destinacijama te prezentaciju BiH i Sarajeva kao jedne od najinteresantnijih destinacija. Ono na čemu smo potencirali tokom promocije i nastupa na sajmovima jeste uvezivanje javnog, privatnog sektora, što je jedna od osnova destinacijskog menadžmenta, koji ćemo se truditi provoditi koliko god možemo težeći da turistička zajednica postane velika kompanija za destinacijski menadžment", kazao je Muzur.

Ističe da je uvedena online prijava gostiju u Kantonu Sarajevo, što će dati bolji uvid u količinu i strukturu gostiju, a te informacije će Turističkoj zajednici KS-a u konačnici olakšati prilikom izrade plana aktivnosti.

"Vidjet ćemo trend dolaska turista, iz kojih zemalja je rast ili pad broja turista, ko su nam najčešći gosti i slično", kaže Muzur.

Mišljenja je da treba unapređivati postojeći zakon o turizmu te donijeti zakon o ugostiteljskoj djelatnosti.

"Goruće pitanje je iznajmljivanje smještaja koji vrše fizičke osobe, što je potrebno zakonski uokviriti, uvezati u sistem na zadovoljstvo svih strana. Sve ostale stvari će biti ugrađene u strategiju razvoja turizma u KS-u, kao i u akcione planove koji će proizaći iz te strategije", navodi on dodavši da je Vlada KS-a imenovala resornu grupu koja radi na izradi strategije razvoja turizma u KS-u.

Smatra da je turizam definitivno pozitivna stvar, u Sarajevu ima pozitivan trend te ga treba sistemski uređivati i težiti da Turistička zajednica postane moderna kompanija za destinacijski menadžment.