BiH
5

Broj trgovačkih subjekata u TK manji nego 2012. godine

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na potezu od ulice Tabašnice do gradskog korzoa u Tuzli, novinari su nedavno izbrojali više od stotinu poslovnih prostora koji su zatvoreni, devastirani i ne služe svrsi.

Na mnogim od njih stavljen je natpis "Izdaje se". Uglavnom je riječ o objektima u kojima je, dok su radili, obavljana trgovačka djelatnost.

Svaki treći registrovani privredni subjekt na području Tuzlanskog kantona je iz oblasti trgovine na veliko i malo, te trgovine za ličnu upotrebu u domaćinstvu. S druge strane, svaki peti subjekt u Federaciji BiH iz ove oblasti je s područja Tuzlanskog kantona (oko 5.500 subjekata), podaci su Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Stanje u ovoj oblasti je veoma teško zbog velikih opterećenja poreznim obavezama i doprinosima. Osim što su plaće u trgovini osjetno ispod federalnog prosjeka, i u prošloj godini su iznosile oko 510 maraka po zaposlenom, evidentan je pad broja trgovačkih subjekata.

Na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona rečeno je da je trend razvoja ove oblasti veoma usporen. Broj registrovanih subjekata u 2014. godini bio je za svega 0,15 posto veći u odnosu na 2013. godinu, a za oko dva posto manji nego u 2012. godini, što je veoma alarmantno. Osim pada prihoda, evidentna je i stagnacija zapošljavanja u ovoj oblasti, rečeno je.