Podaci WHO
28

Broj slučajeva majmunskih boginja u Evropi se smanjio za 55 posto

S. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Broj slučajeva majmunskih boginja smanjio se u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Neki naučnici smatraju da je prioritet stavi na zaustavljanje virusa u Africi.

Posljednjih sedmica, slučajevi majmunskih boginja u svijetu su pali za više od četvrtine, uključujući 55 posto u Evropi, navodi se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

SAD ima oko 35 posto od više od 56.000 slučajeva majmunskih boginja u svijetu, ali gotovo 80 posto svjetske ponude vakcine, prema nedavnoj analizi zagovaračke grupe Public Citizen.

U julu je WHO proglasila majmunske boginje hitnim slučajem i apelovala na svijet da podrži afričke zemlje kako se katastrofalna nejednakost u vakcinaciji koja se desila tokom pandemije koronavirusa ne bi ponovila.

Nijedna bogata država nije dijelila vakcine ili tretmane s Afrikom, a neki stručnjaci strahuju da bi interesovanje uskoro moglo nestati.

"Ništa se ovdje nije promijenilo za nas. Fokus je na majmunskim boginjama na Zapadu", rekao je Placide Mbala, virolog koji vodi odjel za globalna zdravstvena istraživanja na Institutu za biomedicinska istraživanja u Kongu.

"Zemlje u Africi u kojima su majmunske boginje endemske i dalje su u istoj situaciji kao što smo uvijek bili, sa slabim resursima za nadzor, dijagnostiku, pa čak i brigu o pacijentima", dodao je.

Majmunske boginje se šire dijelovima zapadne i centralne Afrike od 1970-ih, ali tek kada je bolest izazvala neobične epidemije u Evropi i Sjevernoj Americi, službenici javnog zdravstva su pomislili da koriste vakcine.

Dok su bogate zemlje žurile da kupe gotovo svu svjetsku zalihu najnaprednijih vakcina protiv majmunskih boginja, WHO je u junu izjavila da će stvoriti mehanizam za dijeljenje vakcina kako bi pomogla zemljama u potrebi da dobiju doze. Do sada se to nije dogodilo.

SAD nisu najavile donacije vakcina protiv majmunskih boginja Africi, ali Bijela kuća je nedavno uputila zahtjev Kongresu za 600 miliona dolara globalne pomoći.

Čak i ako bogate zemlje uskoro počnu dijeliti vakcine ne treba im aplaudirati, kažu drugi stručnjaci.