|

Broj registriranih birača u BiH povećan za 15 posto

Broj registriranih birača u BiH povećan za 15 posto
0
F
FENA
24.8.2006. u 13:42
0
komentara
0

dijeljenja
Broj registriranih birača u BiH povećan za 15 posto
Za opće izbore 1. oktobra broj registriranih birača na nivou BiH, uključujući glasače na redovnim biračkim mjestima, za glasanje u odsustvu i putem pošte, iznosi 2.736.886, saopćio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Centralne izborne komsije BiH (CIKBiH) Branko Petrić.
Od tog broja, u Federaciji BiH je registrirano 1.690.576, a u RS-u 1.020.392 birača. Petrić je naveo da se 25.918 birača iz Distrikta Brčko još nisu opredijelili po entitetima, te se oni nalaze samo u ukupnom broju birača na državnom nivou.

Broj birača za izbore je za oko 15 posto veći nego na prethodnim izborima, što je prema Petriću rezultat prelaska na pasivnu registraciju, odnosno automatsko upisivanje u birački spisak građana s CIPS-ovim dokumentima.

On je kazao da se broj birača do izbora može povećati, jer će svi koji imaju 18 godina i do izbora izvade CIPS-ova dokumenta moći glasati po posebnoj proceduri.

Petrić je, također, naveo i brojeve birača po pojedinim izbornim jedinicama. Agenciji FENA je rečeno iz CIKBiH da je to posebno važno za političke subjekte, jer će se na osnovu broja birača po izbornoj jedinici znati koliko novca mogu potrošiti u izbornoj kampanji. Politički subjekti mogu potrošiti 30 feninga po biraču u izbornoj jedinici, odnosno 20 feninga u kantonima. Prema neslužbenom proračunu, stranke i koalicije koje imaju kandidate u svim izbornim jedinicama i za sve nivoe vlasti mogu potrošiti oko tri miliona KM.

S obzirom na to da predizborna kampanja službeno počinje 1. septembra, CIKBiH je apelirao na sve kandidate, njihove pristalice i zaposlene u izbornoj administraciji da se pridržavaju zakonskih odredbi kojima se zabranjuje korištenje jezika mržnje, pozivanje na nasilje i sl. CIKBiH će tokom kampanje pažljivo pratiti ponašanje kandidata i rigorozno postupati u takvim slučajevima, a kazne mogu biti od novčanih do uklanjanja s listi i povlačenja ovjere političkog subjekta.

Petrić je još naveo da do jutros 108 kandidata nije ispunilo zakonsku obavezu da predaju potpisanu izjavu o svom imovinskom stanju, dok su novinarima podijeljeni CD-ovi s izjavama 3.056 kandidata koji su ispunili obavezu.

Stvarne sankcije za prekršioce ove obaveze ne postoje, već, kazao je Petrić, postoji samo moralna sankcija, jer javnost mora znati šta kandidati imaju, odnosno šta eventualno kriju. Proces provjere izjava o imovinskom stanju još je u toku, te bi javnost u narednih dan-dva mogla biti upoznata o imenima onih kandidata koji nisu dostavili izjave.

Petrić je pozvao i aktualne nosioce mandata da ispune zakonsku obavezu i da 60 dana pred istek mandata dostave izjave o imovinskom stanju, koje će biti javno objavljene.

Obaveza davanja izjave o imovinskom stanju odnosi se na kandidate za državni i entitetski nivo vlasti, dok kandidati za kantonalni nivo tu obavezu trebaju izvršiti po preuzimanju mandata.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.