{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Broj oboljelih životinja od bruceloze se ne smanjuje

F
FENA
20.1.2009. u 11:53
0
0
Broj oboljelih životinja od bruceloze se ne smanjuje
0
Broj oboljelih životinja od bruceloze se ne smanjuje
Broj oboljelih životinja od bruceloze se u 2008., u odnosu na prethodnu godinu nije smanjio, izjavio je za Fenu Emdžad Galijašević, direktor Veterinarskog zavoda Unsko-sanskog kantona (USK).
Po njegovim riječima, Zavod je tokom prošle godine na području USK-a izvršio pregled 40.000 ovaca, od čega je 2.000 bilo pozitivno.

Uključujući ostale kantone u Federaciji urađeno je oko 70.000 analiza kod ovaca, a pregledano je i oko 10.000 mliječnih grla na području USK-a i još 4.000 u ostalim kantonima, dodao je Galijašević.

S obzirom na to da pored kontrole oboljelih, značajnu ulogu u sprječavanju širenja ove bolesti ima i uništavanje izvora zaraze, ova ustanova u suradnji s Vladom Kantona i resornim ministarstvom pokrenula je proceduru za nabavku spalionika, za neškodljivo uklanjanje životinja.

Rok za prijave na tender ističe danas, a po Galijaševićevim riječima , spalionik bi trebao biti u funkciji već polovinom februara.

Kazao je da se na ovom neće stati jer se u suradnji s resornim ministarstvom već radi na nabavci još jednog većeg spalionika, koji će doprinijeti bržem uklanjanju oboljelih životinja, koje su izvor zaraze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: