BiH
0

Broj oboljelih zbog nekvalitetne vode veći za 30 odsto

Nezavisne novine
Broj oboljelih od entamebe histolitike, oboljenja koje se u čovjekov organizam prenosi posredstvom nekvalitetne vode za piće, u Sarajevu je u 2006. godini povećan za 30 odsto u odnosu na prethodni period.

Ovu alarmantnu informaciju jučer je potvrdio Rusmir Mesihović, zamjenik direktora Klinike za gastroenetrohepatologiju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu "Koševo" (KCUS).

Mediji su nedavno objavili informacije o mogućoj zagađenosti vode za piće iz gradskog vodovoda koju pije nekoliko stotina hiljada Sarajlija, nakon čega su predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i preduzeća "Vodovod i kanalizacija" javnost ubijedili da je voda za piće u potpunosti ispravna i da nije opasna za zdravlje.

"Ovo je uporno i dosadno oboljenje. Manifestuje se bolovima u donjem dijelu stomaka, proljevastim stolicama i temperaturom. Građane obavještavamo da bolest nije toliko opasna, te da se u dosta slučajeva uspješno liječi", kaže dr Mesihović.

Objašnjava da ovu bolest uzrokuje ameba, koje u organizam dospijeva konzumiranjem nekvalitetne vode za piće.

"Bolest dijagnosticiramo na osnovu pregleda debelog crijeva i analize stolice", dodaje Mesihović.

Da je ova bolest u porastu potvrdili su nam u sarajevskim apotekama, kod kojih oboljeli od ove bolesti traže propisanu terapiju.

"U posljednjih pola godine 50 novih oboljelih od entamebe histolitike zatražilo je, uz liječničku terapiju, biljne preparate za liječenje ove bolesti. Prvi slučaj ovog oboljenja zabilježen je 1998. ili 1999. godine. Od tada je ova bolest u konstantnom porastu", kazala je Aida Zupčević, direktor preduzeća "Faveda", u čijem je sastavu i apoteka.

Jedan od glavnih lijekova koje ljekari propisuju oboljelim od entamebe histolitike je humatin. Cijena jedne doze ovog lijeka je oko 100 KM, a za potpuno izlječenje potrebne su minimalno tri. U ovoj godini u privatnoj apoteci "Dina" i apotekama JU "Apoteka Sarajevo" izdatao je oko 100 ovih lijekova.