BiH
0

Broj korisnika mobitela u regiji udvostručit će se do 2008.

NINA
Broj korisnika mobilnih telefona u zemljama Balkana - Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji i Crnoj Gori udvostručit će se u slijedeće četiri godine, rezultati su studije koju je uradila savjetodavna firma International Data Corporation (IDC).

Do kraja 2008., u regiji će biti gotovo 14 miliona korisnika, odnosno oko 69 posto populacije u navedenim zemljama, dok se očekuje da će prihod s tržišta mobilne tehnologije preći 1.6 milijardi eura.

Srbija, s najvećim brojem stanovnika, ima i najveći broj pretplatnika od zemalja u regiji, oko 4.37 miliona u 2004. S druge strane, najmanje tržište – crnogorsko, imalo je najveći porast broja pretplatnika, odnosno oko 89 posto populacije na kraju prošle godine registrirani su kao pretplatnici mobilne tehnologije. Do kraja 2008, procjenjuje se da će Makedonija imati najveći rast i u broju pretplatnika i u veličini prihoda operatera.

U 2003. i prvoj polovini 2004., većina operatera u regiji još uvijek je bila fokusirana na one vrste aktivnosti karakteristične za tržišta u nastajanju, to jest za dobivanje dozvola, pronalaženje strateških partnera, privatizaciju i proširivanje prostorne pokrivenosti.

Ipak, razlike u mobilnim uslugama dostupnim na Balkanu i onim dostupnim u ostatku srednje Europe značajno će se smanjiti u slijedeće četiri godine. Do kraja 2008., većina operatera mobilne tehnologije na Balkanu uspostavit će UMTS i ostale mreže treće generacije, procjene su IDC-a.