|

Broj kineskih turista u BiH upeterostručen, problem manjak prevodilaca za kineski jezik

Broj kineskih turista u BiH upeterostručen, problem manjak prevodilaca za kineski jezik
39
Piše: M. N.
24.11.2017. u 11:11
74
komentara
39

dijeljenja
1/17 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
2/17 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
3/17 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
4/17 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
5/17 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
6/17 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
7/17 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
8/17 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
9/17 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
10/17 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
11/17 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
12/17 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
13/17 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
14/17 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
15/17 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
16/17 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
17/17 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Broj turista koji dolaze iz Kine u BiH upeterostručio se u posljednjih pet godina, a potpisivanjem bezviznog režima za građane ovih dviju zemalja očekuje se dodatno povećanje tog broja. S tim ciljem danas se u Sarajevu održava Samit u oblasti turizma između zemalja centralne i jugoistočne Evrope i Kine.
Kako je rekao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, od ove konferencije očekuje se mnogo na unapređenju turističke ponude kojom će se osigurati veći broj kineskih turista u BiH i zemljama regije.

"Razvoju turizma svakako doprinosi komunikacija koja je sada efikasnija i brža jer imamo više destinacija koje povezuju BiH, odnosno ovaj dio Evrope s Kinom, kako linije s Bečom, tako i uspostavom linije s Beogradom. U 2016. godini u BiH je boravilo blizu 17.000 kineskih turista, ali se oni zadržavaju u našoj zemlji samo dva dana. Ovaj samit je nastojanje da duže ostaju u BiH. Imamo nedostatak prevodilaca za kineski jezik i na tome će BiH raditi u narednom periodu, kao i na brendiranju određenih destinacija koje su zanimljive turistima", rekao je Šarović.

Istakao je kako turistička ponuda za kineske turiste treba biti regionalnog karaktera, jer su u regiji sve zemlje male.

Zamjenik ministra turizma NR Kine Du Jiang kazao je kako mu je drago što je posjetio Sarajevo koje je poznato po svojoj multietničnosti i naglasio kako je broj turista porastao s 500.000 u 2011. godini na 1.250.000 u 2016. godini.

"Zabilježili smo dobar rezultat zahvaljujući intenziviranju saradnje i uspostavljanju niza mehanizama. BiH predstavlja atraktivnu turističku destinaciju za kineske turiste, jer je bogata kulturno-historijskim znamenitostima", rekao je Jiang.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako puno očekuje od ovog samita te da je fokus na turizmu s obzirom na to da postaje sve značajnija privredna grana koja se razvija pozitivnom dinamikom.

"BiH se nalazi među 20 zemalja svijeta po broju turističkih posjeta i to nas raduje. Kina je zemlja koja daje najveći broj turista i želimo da BiH postane najznačajnija turistička destinacija za njih", kazao je Zvizdić.

Istakao je kako će pokrenuti inicijativu o direktnoj avioliniji koja će povezati Peking s Beogradom i Sarajevom radi bolje povezanosti.

U poslijepodnevnim satima kineski predstavnici će održati sastanak s bh. privrednicima gdje će biti razgovarano o unapređenju privredne saradnje.

"U Budimpešti ćemo potpisati ugovor o izgradnji Bloka TE 7 u Tuzli, ali razgovarat će se i o saradnji u oblasti energetike i drugih projekata", kazao je Zvizdić.
Prijavi grešku


Komentari (74)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...