|

Broj ilegalnih migranata u BiH povećan za skoro 300 posto

Broj ilegalnih migranata u BiH povećan za skoro 300 posto
16
F
FENA
29.8.2017. u 16:47
35
komentara
16

dijeljenja
Broj ilegalnih migranata u BiH povećan za skoro 300 posto Migranti u Zenici (Foto: UIO BiH)
U prvoj polovini ove godine broj ilegalnih migranata u Bosni i Hercegovini povećan je za skoro 300 posto u odnosu na isti period prošle godine. S druge strane, značajan je i porast ulaska i boravka stranaca iz zemalja bezviznog i viznog režima, kao rezultat povećanog interesa stranaca za posjetu i boravak u BiH.
To je istaknuto tokom današnjeg sastanka direktora International Criminal Investigative Training Assistance Programa (ICITAP) u BiH Charlesa W. Bennetta s direktorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem i njegovim zamjenikom Mirsadom Buzarom.

Ujić je posebno naglasio dobru saradnju Službe sa ICITAP-om, koji je od samog osnivanja Službe bio glavni partner u pružanju podrške njenom radu i jačanju materijalno-tehničkih i kadrovskih kapaciteta, što je rezultiralo efikasnijom prevencijom i sprečavanjem ilegalnih migracija u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o implementaciji projekta Biometrije u Službi za poslove sa strancima koji finansira i implementira ICITAP. U kontekstu navedenog, razgovarano je o potrebama za određenim specijalističkim obukama namijenjenim inspektorima za strance s ciljem dodatnog unapređenja kvaliteta njihovog rada.

Bennett je kazao da ICITAP stoji na raspolaganju Službi za poslove sa strancima za svaki vid pomoći i podrške, kako bi se što efikasnije suprotstavila svim sigurnosnim izazovima današnjice.

Ujić je zahvalio ICITAP-u i Vladi Sjedinjenih Američkih Država na doprinosu u razvoju Službe te izrazio uvjerenje da će uspješna saradnja biti nastavljena, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...