Evakuacija iz Libije
0

Brodovi sa bh. građanima uplovili u luku Marmaris

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U okviru aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, nastavljaju se kontinuirane aktivnosti na evakuaciji državljana Bosne i Hercegovine iz Libije.

Prema informacijama Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Istanbulu, kasno navečer 27. februara 2011. godine uplovila su u luku Marmaris dva turska broda sa ukupno 110 bh. državljana. Brod Iskenderum uplovio je u luku sa 66 bh. državljana u 18:00 sati, a drugi brod sa 39 bh. državljana (koji su bili na spisku) i pet državljana (koji nisu bili na spisku) pristao je u luku u 00:30 sati. Putnici su dobro i poslije pomoći u smislu osiguranja dokumenata, koju je pružio generalni konzul Bosne i Hercegovine iz Istanbula, koji je dočekao naše građane, upućeni su autobusima prema Istanbulu.

Brod Santorini je isplovio iz Luke Ras Lanauf sa oko 30 bh. državljana i plovi u pravcu Malte.

U kasnim popodnevnim satima 27. februara 2011. godine avionom Turkish Airlinesa u Istanbul je doputovalo 12 bh. državljana iz Tripolija.

U ranim jutarnjim satima (03:05), 26. februara 2011, na madridski aerodrom je sletio avion sa tri bh. građana koji su evakuirani iz Libije. Na aerodromu ih je dočekala ambasadorica Bosne i Hercegovine u Madridu i zajedno sa službenicima Ambasade BiH u Madridu osigurala sve potrebne dokumente za ulazak i napuštanje Kraljevine Španije, tako da su ova tri bh. državljana napustili ovu zemlju istog dana u popodnevnim satima.

U Grčku je iz Bengazija u ranim jutarnjim satima 27. februara 2011. godine došao jedan bh. državljanin grčkim brodom "Nissos Rodos", koji je imao uredne dokumente. Njemačkim avionom je u Grčku iz Libije 26. februara 2011. godine stiglo i pet bh. državljana. Sve bh. državljane su dočekali službenici Ambasade Bosne i Hercegovine iz Atine, ali su bh. građani imali uredne dokumente, pa ta vrsta pomoći nije bila potrebna, saopšteno je iz MVP-a BiH.