|

Brod i Kostajnica bez odrednice 'bosanski'

Brod i Kostajnica bez odrednice 'bosanski'
0
F
FENA
28.11.2008. u 14:21
133
komentara
0

dijeljenja
Brod i Kostajnica bez odrednice 'bosanski'
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o teritorijalnoj organizaciji RS-a kojim je predviđeno da Bosanski Brod nosi naziv samo Brod, a Bosanska Kostajnica samo Kostajnica.
Ministar uprave i lokalne samouprave RS-a Zoran Lipovac podsjetio je na pres-konferenciji da je u julu prošle godine entitetska vlada bila predložila promjenu naziva ovih dviju općina tako što bi se Bosanska Kostajnica zvala samo Kostajnica, a Bosanski Brod promijenio bi ime u posavski Brod.

“Nakon toga je resorno ministarstvo provelo javnu raspravu u kojoj su se u Bosanskoj Kostajnici građani iz reda sva tri naroda izjasnili da ta općina ubuduće nosi naziv Kostajnica, jer su smatrali da je to neutralan naziv koji nikoga ne vrijeđa i ujedno odražava njihove stavove”, rekao je Lipovac.

Kada je u pitanju Bosanski Brod, rezultati javne rasprave su pokazali da je najviše prijedloga, 70 posto, bilo da ta općina nosi naziv “Brod Srpske”, za ostanak naziva Bosanski Brod bio je nešto više od 17 posto građana, a za naziv “srpski Brod” bilo je 8,42 posto građana.

Lipovac kaže da je Vlada RS-a na današnjoj sjednici i pored tog izjašnjavanja građana odlučila da Skupštini RS-a ponudi Nacrt zakona o teritorijalnoj organizaciji u kojem stoji naziv samo Brod.

Vlada to čini, dodao je, da bi izbjegla bilo koju ponuđenu odrednicu, a tako i nesporazume smatrajući da je naziv Brod u ovom trenutku najadekvatniji.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS-a je kazao da je Vlada odlučila da se ostane pri sadašnjem broju 63 općine u entitetu, odnosno ne predlaže ukidanje ili pripajanje nekih malih općina većim lokalnim zajednicama.

Nacrtom zakona su, također, veoma precizno propisani uvjeti i procedure za eventualno izdvajanje, stvaranje novih općina i sve ostale teritorijalne promjene koje se mogu desiti.
Prijavi grešku


Komentari (133)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...