Premijeri Srbije i RS-a
39

Brnabić i Višković najavili niz projekata: Od zajedničkih udžbenika do "pametnih" gradova

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zajedničkoj sjednici Vlada RS-a i Srbije, koja je održana danas u Administrativnom centru Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu, prethodio je sastanak premijera bh. entiteta Radovana Viškovića i premijerke Srbije Ane Brnabić.

Kako je nakon sastanka rekao Višković, prošle godine nije održana zajednička sjednica Vlada RS-a i Srbije zbog situacije u vezi s pandemijom koronavirusa.

"Tu godinu nismo gubili vrijeme nego su se provodile značajne aktivnosti koje su tekle u kontinuitetu. Danas smo to pretočili u zaključke i očekuje nas period realizacije. Sve i jedno resorno ministarstvo vlada RS-a i Srbije imaju saradnju kao nikada do sada. Da bismo iz svega toga izvukli maksimum, vraćamo se na projekte koji će u narednom periodu oblježiti našu saradnju", kazao je na početku svog obraćanja Višković.

Dodao je da se radi o značajnim infrastrukturalnim projektima koji će se ogledati u više od 1,6 milijardi KM investicija.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Danas polažemo kamen temeljac za HE Gornja Drina. To je projekt vrijedan više od milijardu i 300 miliona KM. Izgradnju autoputa Sremska Rača - Bijeljina Srbija će pomoći sa 100 miliona eura. Aerodrom Trebinje s više od 100 miliona eura. Zajedno ćemo graditi i mjesto stradanja srpskog naroda Gradina Jasenovac. Tu je i niz drugih projekata kao što su razvoj identičnih školskih udžbenika za Srbiju i RS, pogotovo iz nacionalne grupe predmeta, IT kampovi, pametni gradovi itd.", ističe Višković.

Dodao je da je RS kraj 2020. godine dočekala s navodnim rastom BDP-a od dva posto, a Srbija nešto većim, na što je on, iz nekog razloga, ponosan.

Premijerka Srbije Ana Brnabić u svom je obraćanju rekla da Srbija kontinuirano učestvuje u finansijskoj pomoći manjem bh. entitetu, nešto kroz donacije, a veći dio kroz investicije.

"Zajedno s ostalim projektima i zajedno s donacijama koje dajemo za manje projekte lokalne infrastrukture od 2014. godine do sada smo donirali 84 miliona eura. Zajedno s investicijama to je više od jedne milijarde eura uloženo u RS. Donacije su tu u manjoj mjeri, a investicije u većoj mjeri", kazala je Brnabić, čestitavši Republici Srpskoj novo zaduženje izlaskom na Londonsku berzu.