BiH
0

Brkić traži od visokog predstavnika da poštuje rezoluciju Vijeća Evrope

FENA
Predsjednik Hrvatske narodne zajednice (HNZ) Milenko Brkić obratio se otvorenim pismom visokome predstavniku međunarodne zajednice u BiH Miroslavu Lajčaku i zatražio od njega da poštuje odredbe Rezolucije 1626 Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

"Kao predsjednik Hrvatske narodne zajednice, odgovorne političke stranke koja djeluje u Bosni i Hercegovini, pozivam Vas, visokog predstavnika, da poduzmete aktivnosti sukladno Rezoluciji 1626 Parlamentarne skupštine Vijeća Europe od 30. septembra ove godine i ne zanemarujete njene odredbe.

S obzirom na to da je Vijeće Europe najstarija europska organizacija, čija je članica i Bosna i Hercegovina, nije politički uputno zanemarivati njezine dokumente. Naime, u spomenutoj rezoluciji navodi se 'da je nužno reformirati sustav entitetskoga glasovanja u Zastupničkome domu i vrlo širok spektar 'vitalnih nacionalnih interesa', zajedno s odgovarajućim mehanizmom veta u Domu naroda, kako bi Bosna i Hercegovina postala istinska građanska država svih građana koji u njoj žive'.

Nakon toga izneseno je da Parlamentarna Skupština Vijeća Europe 'najstrožije osuđuje rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj se spominje mogućnost raspisivanja referenduma o samoodređenju' te 'da su takvi dokumenti u suprotnosti s Daytonskim mirovnim sporazumom koji ne dopušta entitetima mogućnost secesije'.

Pozivam Vas, kao visokog predstavnika, da poštujete Rezoluciju 1626 Vijeća Europe i sukladno iznesenim zaključcima, pogotovo onim eksplicitno iznesenim o kršenju Daytonskog mirovnog sporazuma, poduzmete odgovarajuće mjere i stavite izvan snage Rezoluciju NSRS od 21. februara 2008. godine. Osim toga, uvjeren sam da ovlastima koje su Vam povjerene trebate vršiti svoju primarnu zadaću, a to je obrana načela Daytonskog mirovnog sporazuma i dosljedno inzistiranje na njegovoj provedbi, posebno Anexa VII, čije neprovođenje otkriva moguću taktiku dijela međunarodne zajednice da prešutno dopusti etničko čišćenje dijelova BiH.

Gospodine Lajčak, pripadate li i Vi ovome dijelu međunarodne zajednice koja nedovoljnim interesom za provođenje Anexa VII prešutno odobrava etničko čišćenje i direktne rezultate ratnih operacija? Smatrate li da u dovoljnoj mjeri štitite sve odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma na dobrobit svih građana i naroda Bosne i Hercegovine ili ste sebe i svoj ured pretvorili u administrativnu jedinicu za zabranu upravljanja državnom imovinom i reguliranje bankovnih računa i putnih isprava?

Vjerujem da ćete moje pismo shvatiti kao snažan poticaj da odgovorite na zahtjeve koje su pred Vas postavili Daytonski mirovni sporazum i građani i narodi Bosne i Hercegovine", stoji u pismu predsjednika HNZ-a Milenka Brkića visokome predstavniku Miroslavu Lajčaku.