BiH
0

Brkić: Članovi vladajuće koalicije moraju naći plan kako pokrenuti reformu policije

FENA
Ured visokog predstavnika(OHR) i dalje stoji na raspolaganju, ali članovi vladajuće koalicije trebaju naći plan kako reformu policije pokrenuti naprijed, izjavio je danas za Agenciju FENA glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

U OHR-u smatraju da bi obilježavanje 50. godišnjice Rimskih sporazuma, ključnih u formiranju Evropske unije, 25. marta bio dobar povod da se učini dodatni napor i pronađe rješenje za reformu policije, koja je prepreka da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom, smatraju u OHR-u.

Posljednja runda pregovora lidera političkih stranaka održana je prije sedam dana u rezidenciji visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga i završena je neuspješno.

U tim razgovorima su učestvovali lideri Stranke za BiH Haris Silajdžić, SDA Sulejman Tihić, SNSD-a Milorad Dodik i PDP-a Mladen Ivanić, a ključno sporno pitanje ponovo je bilo postojanje entitetskih policija u novoj policijskoj strukturi.

Razgovori su održani pred dolazak komesara Evropske unije za proširenje Ollija Rehna, koji nije bio u mogućnosti da tokom boravka u Sarajevu parafira SAA, iako su pregovori o ovom sporazumu uspješno završeni još krajem prošle godine.