Fondacija "Ruke i srca"
0

Brižne ruke i srca koja pomažu

Sarajevo-x.com
Fondacije "Ruke i srca" koja pomažu kroz projekt MUCHH – Muzika i boje za nadu i liječenje fokusirana je na problem raka u djetinjstvu. Studije pokazuju da rak otkriven u dječijoj dobi se brže razvija nego rak kod odraslih, iz razloga jer se tkivo raka zajedno sa tkivom djeteta brzo razvija. MUCHH je predstavio "arhitekturu liječenja" i pružio značajnu podršku programima Jezero bolnice u Sarajevu. Od 5. decembra 2008. godine, fondacija organizira podjelu paketića "Zdravi i sretni", i do danas je podijeljeno 1.373 njih.

Podjelu oktobarskih paketića pomogli su supruga švedskog ambasadora Christina Hedberg, zatim Anne Marie Hammer, Marilyn Marker, Metsa Kuč, Aida Kapidžić i Safeta Hot. Volonteri koji su pomogli pri distribuciji 117 paketića pacijentima na Pedijatrijskoj klinici su Cheryl Romano, supruga turskog ambasadora Ferzan Ocak, Aylin Galip, Michael Pilling, Srđan Puketa, MoveOne ekipa kao i devet učenika Druge gimnazije.

MUCHH – Ruke i srca koja pomažu će početi sa programom Art-Reach u saradnji sa učenicima Druge gimnazije. Učenici će pod nadzorom koordinatorice i ujedno profesorice Irene Zic osmisliti individualne umjetničke aktivnosti za djecu na Onkološkom odjeljenju. Pribor za realizaciju Art-Reach programa je doniran od strane bivše QSI učenice Rachel Todd koja je kreirala kuhar i prikupljene novce od istog utrošila za kupovinu pribora za časove umjetnosti. Profesorica muzičke kulture i koordinator MYP programa iz Druge gimnazije Aida Melezović će mobilizirati svoje učenike kroz učešće u muzičkom preformansu za pacijente. To će nadopuniti napore profesora Emira Nuhanovića koji će također organizirati dolazak profesionalnih umjetnika u bolnicu. Od početka, MUCHH se zalaže za saradnju i podršku javnosti, i sada sa programima Art-Reach i Music for Healing ostvaruje značajne uspjehe i vidljive pomake upravo kroz angažman omladine i društva uopće.

Fondacija organizira i događaj "Christmas Market: Probaj i kupi za dobrobit", planiran za 6. decembar, u periodu od 12 do 17 sati u Uniticu. Do danas približno 20 ambasada, mnoge kompanije, nevladine organizacije, sponzori i medijskih partneri su već potvrdili učešće, što obećava veliki zimski festival hrane i poklona. Za više detalja, zainteresirani volonteri i sponzori mogu stupiti u kontakt putem e-maila [email protected].