BiH
0

British Council doveo za isti sto političare i predstavnike medija da pokušaju vratiti uzajamno povjerenje

FENA
British Council u saradnji s Global Partners organizirao je u Sarajevu skup o odnosu medija, političara i javnosti u Velikoj Britaniji i jugoistočnoj Evropi, a cilj je okupiti političare, predstavnike medija i serijom predavanja i otvorenih debata vratiti uzajamno povjerenje.

U saopćenju za javnost British Councila navodi se da sve manje građana glasa i prati vijesti iz politike, sve više novinara gledaju na političare s predrasudama zaboravljajući da su to ljudi koje su izabrali građani za svoje predstavnike, dok sve više političara gubi povjerenje u medije.

"Ipak, u neposrednom je interesu i političara i novinara da urade nešto što će poboljšati sliku koju o njima imaju građani. U gotovo svakoj demokratiji politika i mediji učestvuju u borbi u kojoj političari krive medije za loše izvještavanje, a mediji krive političare za neiskrenost. Rezultat ove međusobne netrpeljivosti je jednostavno pad povjerenja javnosti", ističe se.

Učesnicima i gostima jutros se obratio Matthew Rycroft, ambasador Velike Britanije u BiH, a zatim je predavanje održao Denis MacShane o neophodnosti poštenog i tačnog izvještavanja.

"Odgovor na tu temu uputio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović posebno ističući da mediji ne bi smjeli zanemarivati dobre vijesti i fokusirati se na stvari koje nisu suštinski bitne u političkom izvještavanju", navodi se.

Među zanimljivim odgovorima na ovo predavanje bio je i onaj kopredsjednika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladena Ivanića koji je posebno istakao da novinari zbog nedostatka vremena i loših uvjeta rada nisu u mogućnosti da se dovoljno pripreme i dovedu političko izvještavanje na viši nivo.

U drugom dijelu danas je predviđeno predavanje Polly Billington (The Today Programme, BBC4) i Ilije Jandrića (HRT) o temi "Dileme u upravljanju slobodnim govorom i govorom mržnje u demokratiji“.

Nakon toga će lord Paul Tyler govoriti o tome kako unaprijediti izvještavanje, a odgovor će dati Zoran Ostojić što je ujedno i posljednji dio ovog događaja.

Gosti skupa u Sarajevu su vodeća imena iz politike i medija iz BiH, Velike Britanije i jugoistočne Evrope.

Martin Bell, reporter BBC-ja iz Sarajeva od 1992. do 1995., u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu je jučer održao uvodno predavanje o političkoj etici i ulozi medija u odgovornosti političara prema javnosti.

Prvi skup ovakve vrste održan je u Beogradu u februaru ove godine, a održavanje trećeg je planirano za novembar u Londonu.