BiH
59

Britanski Telegraph u Gornjoj Maoči: Osuđujemo napade u Parizu i francusko bombardovanje Sirije

Klix.ba
Edin Bosnić (Foto: Telegraph)
Edin Bosnić (Foto: Telegraph)
Britanski Telegraph objavio je priču iz Gornje Maoče. Pišu kako je na ratištima Sirije od 2012. godine boravilo oko 250 boraca iz Bosne i Hercegovine, te da se u domovinu vratilo njih 50.

Pored činjenice da je u Siriji poginulo njih 45, prestižni britanski list napominje kako se u Bosni i Hercegovini radi na radikalizaciji mladih muškaraca, mada u posjeti nekim od mjesta gdje se navodno radi na regrutaciji Telegraph nije naišao na mnogo opipljivih dokaza.

Ipak, zabilježena su svjedočanstva koja govore o definitivnom vrbovanju koje je rezultiralo odlascima mladih ljudi na ratište na Bliskom istoku.

Novinar Telegrapha je razgovarao sa imamom u Gornjoj Maoči, Edisom Bosnićem, koji je rekao kako su stanovnici ovog sela "državni neprijatelji jer pozivaju ljude da napuste porok, drogu i alkohol te da se vrate pristojnim vrijednostima".

Ipak, roditelji onih koji su napustili zemlju, porodicu i prijatelje u BiH kako bi otišli na ratište u Siriju imaju drugu verziju priče, a jedan od njih je Šefik Ćufurović. On je otac 21-godišnjaka Ibre koji je odlučio boriti se u redovima islamističkih terorističkih organizacija kao što je IDIL.

Ćufurović priča kako je njegov sin bio uzoran student koji se preko noći radikalizirao, posvađao sa ocem i otišao u zemlju udaljenu na hiljade kilometara od doma.

Njega je, tvrdi Šefik, vrbovao osuđenik Husein Bilal Bosnić (koji nema porodične veze sa Enisom Bosnićem) koji trenutno služi zatvorsku kaznu od sedam godina upravo zbog svog angažmana regrutovanja mladića.

Edis Bosnić je priznao kako je nekoliko njegovih komšija otišlo u Siriju, ali tvrdi kako su bili lakovjerni, te kako su se pojedini ponašali kao Bašar al Asad. Imam je osudio terorističke napade u Parizu i Briselu, jednako kao i francusko bombardovanje Sirije, piše Telegraph.

Novinari su posjetili i mjesto Osve koje također ima reputaciju sjedišta radikalnih islamista, ali i tamošnji imam Izet Hodžić negira bilo kakvu vezu sa teroristima. Štaviše, Hodžić koji je ujedno bivši roker, dobija prijetnje zbog svojih izjava uperenih protiv Islamske države.