BiH
0

Britanski savjet organizirao studijski posjet osam bh. zvaničnika Briselu

FENA
Osmočlana delagacija zvaničnika iz BiH boravi u studijskoj posjeti Briselu u okviru projekta Komuniciranje ka Evropskoj uniji, koji finansira Vlada Velike Britanije a provodi Britanski savjet, saopćeno je danas iz Britanskog savjeta.

"Izuzetno smo zadovoljni što imamo priliku da u Briselu, sjedištu Evropske unije, na licu mjesta učimo o tome kako funkcioniraju njene institucije", kazala je Šerifa Godinjak, šefica odjela za evropske integracije i međunarodnu saradnju u odjelu za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH.

Predavači iz Univerziteta u Kentu i Britanskog savjeta posjeduju praktično iskustvo u radu s vrhunskim stručnjacima EU-a, te uvid u političku i cjelokupnu situaciju u BiH.

Program je vrlo intenzivan, ali članovi delegacije ga izuzetno uspješno prate. Imali su priliku slušati vodećeg stručnjaka za evropske studije, dekana briselskog odjela Univerziteta u Kentu i bivšeg ambasadora Velike Britanije u Poljskoj, u vrijeme njihovog pristupanja EU, prof. Johna McGregora.

Posjetu u okviru druge godine implementacije projekta Komuniciranje ka Evropskoj uniji organizira Britanski savjet u saradnji s briselskim odjelom Univerziteta u Kentu.

Tokom petodnevnog boravka gosti imaju priliku upoznati se sa evropskim institucijama i procesima kroz teoriju i praksu.

Naime, Univerzitet iz Kenta i Britanski savjet, ured iz Brisela, omogućili su gostima nadogradnju znanja u oblasti institucionalnih okvira, procesa donošenja odluka u EU, utvrđivanja sektorskih politika u EU, te praksu u oblasti korištenja jezika prilikom pripreme i izvedbe prezentacija, pregovora i izrade ključnih dokumenata.

Delegacija je posjetitila i sjedišta Evropskog parlemanta i Vijeća Evrope, te učestvovala u diskusiji s kolegama iz Stalnog zastupništva Velike Britanije pri EU i Stalnog zastupništva Slovenije pri EU, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom.