{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanski princ Charles posjetio Mostar

N
23.7.2004. u 19:29
0
0
Britanski princ Charles posjetio Mostar
0
Britanski princ Charles posjetio Mostar
Da je ceremonija otvaranja Starog mosta pobudila veliku svjetsku pažnju dokazuje i dolazak britanskog princa Charlesa u Mostar.
Princ je avionom došao do Splita, a negdje oko 14.45 minuta helikopter princa Charlesa spustio se u Mostar. Prema protokolu, princ se uputio na terasu restorana Labirint, gdje su bile i ostale svjetske delegacije. Potom je prešao Stari most, obišao podrume i kule te staru jezgru grada. Nije krio svoje oduševljenje Mostom.

Jako se zanimao za projekt obnove. Arhitekt Amir Pašić, koji je inače princa upoznao s načinom gradnje i obnove stare jezgre grada, ostao je iznenađen detaljima koji su interesirali princa.


Interesirali su ga svi detalji, primjerice koliko je postotaka kamena u Mostu iskorišteno, kako je kamen spajan. Zanimao se o historiji Starog mosta i kako najbolje iskoristiti to što je napravljeno. Princa su također jako zanimali i planovi za budućnost.

U sklopu svoga posjeta Mostaru princ Charles obišao je i Staru gimnaziju Mostar gdje su ga pozdravili kantonalni ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Jago Musa te direktor Gimnazije Dinko Miličević. I za ovaj objekt princ je pokazao veliko zanimanje.

Nakon što su mu predočeni planovi za budućnost te škole, proširenje i stvaranje većeg kompleksa te edukativni program koji su mu prezentirali predstavnici OESS-a, princ se susreo i razgovarao s učenicima Gimnazije Mostar. Kako doznajemo, razlog njegove posjete Gimnaziji Mostar je kampanja članica evropske zajednice kako bi se u Mostaru napravila jedna evropska škola.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: