Značajne teme
14

Britanski parlamentarci od sutra u višednevnoj posjeti BiH

SRNA
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Parlamentarna delegacija Velike Britanije pri Interparlamentarnoj uniji doputovat će sutra u višednevnu zvaničnu posjetu BiH, gdje će razgovarati sa zvaničnicima Parlamenata BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, kao i sa drugim zvaničnicima.

Iz Parlamenta BiH su naveli da su teme razgovora sa zvaničnicima u BiH razvoj demokratije, sigurnosna situacija, trgovina između dvije zemlje, uloga civilnog društva i medija, kao i druge značajne teme.

Prvi radni susret planiran je za ponedjeljak, 28. maja, kada je predviđen susret delegacije Velike Britanije, koju predvodi Nigel Evans, s delegacijom Parlamentarne skupštine BiH pri Interparlamentarnoj uniji, a zatim i sa članovima kolegijuma Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem planiran je za ponedjeljak u 12 sati, a s članovima Predsjedništva BiH u 15 sati.

Britanski parlamentarci će u utorak, 29. maja, boraviti u Mostaru, gdje bi trebalo da razgovaraju sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, rukovodstvom Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona i predstavnicima ambasada.

Gosti iz Velike Britanije u srijedu, 30. maja, trebalo bi da se sastanu sa predstavnicima Parlamenta Federacije BiH, gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom, članovima Međureligijskog vijeća BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH, a Ambasada Velike Britanije u BiH potom će održati sastanak o temi "Sprečavanje seksualnog nasilja u projektu sukoba".

Posjeta britanskih parlamentaraca Banjoj Luci planirana je za četvrtak, 30. maja, kada će se susresti sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem, gradonačelnikom Igorom Radojičićem i predstavnicima nevladinh organizacija.