BiH
0

Britanski ministar za Evropu Jim Murphy posjetio sjedište ICMP-a

FENA
Pitanje nestalih osoba i dalje je ključno pitanje ljudskih prava u BiH, a Velika Britanija od 2000. podržava rad na rješavanju ovog problema donacijama za ekshumacije i razvojem bh. kapaciteta, izjavio je danas šef operacija Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Adam Boys, nakon što je britanski ministar za Evropu Jim Murphy posjetio sjedište ICMP-a u Sarajevu.

Boys je naglasio da je Murphyjeva posjeta došla u vrijeme kada Institut za nestale osobe BiH ostvaruje značajan napredak i razvija se u jaku organizaciju.

  • Iako je to često spor i bolan proces, moramo se usredsrediti na naš glavni cilj - riješiti sudbinu nestalih osoba, kazao je Boys.

Nakon što je imao priliku da se uvjeri u aktivnosti ICMP-a, ministar Murphy je naglasio veliku predanost osoblja i tehničku briljantnost projekta.

Murphy je ocijenio da je identifikacija DNK metodom u BiH vjerovatno jedna od najnaprednijih u svijetu, te je izrazio zadovoljstvo što vlada njegove zemlje daje doprinos održavanju ovog projekta.

On je fasciniran stepenom ekspertize koja se, nažalost, morala razviti da bi se mogla koristiti za identifikaciju žrtava u sukobima i u prirodnim katastrofama.