Jeremy Hunt
88

Britanski ministar: Presuda Karadžiću je od velikog značaja za međunarodnu pravdu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt kazao je kako je današnja presuda Radovanu Karadžiću od velikog značaja za međunarodnu pravdu i šalje snažnu poruku da će oni koji počine zločine odgovarati za svoja djela i u skladu sa tim biti kažnjeni.

"Naše misli su prvenstveno uz hiljade žrtava i njihove bližnje. Iako ova presuda neće odagnati njihov bol i patnju, nadamo se da će im ona dati neku utjehu. Ostajemo predani postizanju pravde za žrtve. Nastavićemo podržavati rad Mehanizma i drugih organizacija koje rade na traženju pravde i pružanju podrške preživjelim i kojima je cilj da pronađu i identifikuju osobe koje se još uvijek vode kao nestale nakon konflikta u regionu", rekao je Hunt.

Posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva traženju pravde je u skladu sa Zajedničkim deklaracijama o ratnim zločinima i nestalim osobama koje je iniciralo Ujedinjeno Kraljevstvo, a potpisali su premijeri na Samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu 2018. godine. Zajedničke deklaracije potpisali su lideri četrnaest zemalja, uključujući lidere zemalja Zapadnog Balkana i Ujedinjenog Kraljevstva.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove osnovalo je Vijeće sigurnosti UN-a kako bi čuvao naslijeđe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), uključujući suđenja po navodima za ratne zločine u konfliktima na teritoriji bivše Jugoslavije.