BiH
0

Britanski mediji posvetili dosta prostora žrtvama Srebrenice

NINA
Pored bosanskih Srba za masakr u Srebrenici od prije deset godina odgovoran je i Zapad koji još nije odgovorio na nekoliko "teških pitanja", ocijenio je danas britanski sedmični magazin Economist.

Jedno od tih teških pitanja je, prema najnovijem broju sedmičnika, i kako to da uz silne obavještajce u Bosni i Hercegovini i satelitske snimke zapadne sile nisu ništa učinile da spriječe masakr.

Economist kao mogući dio odgovora na postavljena pitanja ističe da bez Srebrenice Sjedinjene Američke Države ne bi dobile podršku evropskih saveznika da takozvanim "bombama za mir" bombardira Republiku Srpsku, što je otvorilo put okončanju rata u BiH.

Ima još jedno od teških pitanja, podsjeća Economist, a to je li šok zbog masakra u Srebrenici bio jedini način da zapadne sile nadvladaju međusobne razlike oko rata u BiH.

Inače, današnji britanski mediji posvećuju dosta prostora žrtvama Srebrenice i sudbini preživjelih, pa je tako Sunday Times preko cijele stranice objavio tekst posvećen masakru u tom mjestu.

Independent on Sunday skreće, pak, pažnju na Srbiju.

List ocjenjuje da se "Srbija istinu još uvijek pokušava pokopati" i navodi jučerašnje prikazivanje filma u beogradskom Sava centru o srpskim žrtvama.

Na tom skupu više hiljada pristalica Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja na kojem je bio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle, prema londonskom listu, inzistiralo se da su Srbiji "istinske žrtve genocida".

Poslije toga je "svaka nada da će doći do pomirenja Srba i Bošnjaka počela je blijedjeti, ocjenjuje sedmično izdanje liberalnog londonskog dnevnika Independent.