Počasni građanin
496

Britanski Guardian: Orhanu Pamuku uskraćena titula u Sarajevu zbog pritiska iz Turske

Klix.ba
Orhan Pamuk (Foto: EPA-EFE)
Orhan Pamuk (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je Gradska uprava Grada Sarajeva povukla odluku o imenovanju književnika Orhana Pamuka počasnim građaninom Sarajeva, ugledni britanski list Guardian piše kako je Nobelovcu titula uskraćena zbog pritiska iz Turske.

Guardian podsjeća da je Pamuka za počasnog građanina Sarajeva nominirala Izdavačka kuća Buybook i to uoči njegove planirane posjete glavnom gradu BiH. Naime, jedan od najpoznatijih turskih pisaca planirao je posjetiti Sarajevo ovog proljeća kako bi radio na scenariju o ratu u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima direktora Buybooka Damira Uzunovića, dok je sedmočlana komisija prvobitno izglasala kako bi Pamuk trebao dobiti priznanje "Počasni građanin Sarajeva", na drugom glasanju desio se preokret jer su četiri člana glasala protiv uručivanja priznanja Pamuku, piše Guardian.

"Objašnjenje komisije bilo je da Orhan Pamuk ništa nije uradio za Sarajevo. Neki članovi vladajuće stranke procijenili su da dodjeljivanje nagrade gospodinu Pamuku može prouzrokovati ljutnju turske vlade. Ovom prilikom su poslali poruku Pamuku kako nije dobrodošao u Sarajevo", rekao je Uzunović, prenosi Guardian.

Direktor Buybooka dalje je istakao kako je Pamuk jedan od najvažnijih savremenih pisaca te da nijedan od trenutnih dobitnika Nobelove nagrade nikada nije posjetio Sarajevo.

"Pamuk je najčitaniji i najpoznatiji pisac u BiH i kao ekskluzivni izdavači njegovih djela za BiH, pozvali smo gospodina Pamuka nekoliko puta da posjeti Sarajevo", rekao je Uzunović.

Pamuk je kontroverzna figura u Turskoj, gdje se suočio sa zatvorom zbog "vrijeđanja turske prirode" i protivljenja turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, piše Guardian. Prestižni britanski list potom je naglasio kako je lider vladajuće stranke u BiH Bakir Izetbegović blizak s turskim predsjednikom Erdoganom. Guardian je dalje prenio reakcije Samira Fazlića, vijećnika Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva te predsjednika SDP-a BiH Stari Grad Malika Garibije na uskraćivanje titule Pamuku.

"Ne mogu se oteti utisku da je odluka Gradske uprave da se Pamuku uskrati ta titula upravo uslovljena Pamukovim protivljenjem politici turskog predsjednika Erdogana. Protivljenjem politici zatvaranja nepodobnih intelektualaca, književnika, novinara, ali i njegovim otvorenim pisanjem o stravičnom zločinu nad Armenima. SDA ima strah da će titula počasnog građanina Sarajeva naljutiti Erdogana kojem je, prisjetimo se, Bakir Izetbegović spreman Bosnu ostaviti u amanet. Ovo nije usamljen primjer, 2016. je komisija odlučila da Aliju Lafciogluu da Plaketu Grada Sarajeva, a potom je iz Gradske uprave stigao dopis da mu se to priznanje oduzme", kazao je Fazlić.

Podsjećamo, Garibija smatra kako uskraćivanje titule počasnog građanina Sarajeva Orhanu Pamuku predstavlja samo jednu u nizu manifestacija podaničke politike gradskih vlasti.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka sugerisao je da se za počasnog građanina predloži bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Sarajeva podržala je taj prijedlog. Također, odlučeno je da nagrada Graham Bamford bude dodijeljena Kenanu Ćubari koji je spasio bebu iz zapaljene zgrade na Alipašinom Polju.