BiH
0

Britanski Foreign Office za postdiplomce iz BiH potrošio tri miliona KM

FENA
Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft objavio je danas imena deset dobotnika stipendije Chevening u školskoj 2006./2007. koje će stipendirati Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije, a administrirati British Council.

Chevening je shema za stipendiranje studenata za pohađanje postdiplomskog studija u Velikoj Britaniji. Svake godine se u 150 zemalja dodijeli više od 2300 novih Chevening stipendija.

"Britanski Foreign Office je, do sada, potrošio više od tri miliona maraka za 70 postdiplomaca iz BiH. Ove godine, u Veliku Britaniju putuje više stipendista nego inače, što je rezultat angažiranja premijera Blaira na pokretanju inicijative za školovanje većeg broja stranih studenata", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare Rycroft.

Chevening stipendija je, prema njegovim riječima, doprinos britanske vlade unapređenju obrazovanja uopće, a u slučaju BiH je i doprinos obnovi i razvoju zemlje nakon rata.

Krajem septembra, u Veliku Britaniju putuju: Merima Zubčević (međunarodni odnosi), Ida Kuburović (kontinuirano obrazovanje), Vedran Padalović (menadžment u umjetnosti), Anesa Terza (razvojna administracija i planiranje), Nebojša Vuković (evropska politička ekonomija), Stanislava Ninković (međunarodni studij), Jasmin Ramović (međunarodne sigurnosne studije), Katarina Vuković (poslovna administracija), Nina Branković (javna politika) i Olivera Tanacković (ekološka politika i planiranje).