BiH
0

Britanski ambasador traži izvinjenje od Jelića

FENA
Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Adil Osmanović potvrdio je danas da britanski ambasador u BiH Matthew Rycroft očekuje izvinjenje od predsjednika RS-a Milana Jelića i to što prije, zbog izjave koju je dao povodom Dana državnosti BiH, gdje je oštro optužio i britansku kraljicu Elizabetu II zbog upućene čestitike tim povodom.

Osmanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da je ambasador Rycroft prilikom razgovora s dva potpredsjednika RS-a istaknuo da izražava žaljenje što nije došlo do susreta s predsjednikom RS-a Jelićem, ali da je to bila rekacija na to što je Jelić dao saopćenje u vezi sa čestitikama povodom Dana državnosti BiH, a posebno u vezi sa čestitikom britanske kraljice Elizabete II.

Podsjećamo, Jelić je povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, koji je ocijenio nepostojećim praznikom, saopćio da "posebno iznenađuju čestitke i poruke predstavnika drugih država, OHR-a, i međunarodnih organizacija upućene predstavnicima državnih organa u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja nepostojećeg Dana državnosti. Tako, i čestitka koju je uputila, britanska kraljica Elizabeta II jeste najgrublji izraz nepoštovanja organizacije, unutrašnje strukture, integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine".

Osmanović smatra da predsjednik Jelić povodom Dana državnosti BiH nije ni mogao u skladu sa svojim ovlaštenjima i pozicijom koju obnaša da daje izjave kao što je dao.

Entitetski predsjednik je ocijenio da je Jelićeva izjava nanijela štetu institucijama RS-a, te da je u interesu svih da se ta situacija riješi.

"Ovaj slučaj imat će određene negativne konsekvence naspram institucija RS-a. Do ovoga, apsolutno, nije trebalo da dođe", kazao je Osmanović.

Ambasador Rycroft nije se danas tokom drugog dana posjete Banjoj Luci sastao s Jelićem, već samo s dva potpredsjednika Adilom Osmanovićem i Davorom Čordašem.