Zajednički rad
55

Britanski ambasador posjetio Internacionalni Burch univerzitet

I. P.
Internacionalni Burch univerzitet u ponedjeljak je posjetio britanski ambasador Matthew Field i sa studentima razgovarao na temu "UK i Bosna i Hercegovina: zajedničkim radom do promjena".

"Ključno je unaprijediti obrazovanje u BiH koje će podstaći vas mlade na kritičko i kreativno razmišljanje jer ćete na taj način razvijati vještine za rješavanje problema", rekao je ambasador studentima.

Britanski ambasador istakao je da je njegova posjeta izraz podrške Burch univerzitetu, koji je dio britanske Stirling Education obrazovne grupacije.

U svom predavanju studentima Ambasador se osvrnuo na to da promjene koje treba da se dese Bosni i Hercegovini, treba da dođu od samih njenih građana:

"Teško će neko znati vaš put bolje od vas samih", poručio je, te dodao da je glavni cilj njegove misije u BiH da se fokusira na promjene koje građani žele vidjeti.

"Za Bosnu i Hercegovinu najvažnije je boriti se protiv korupcije, unaprijediti obrazovanje, zdravstvo, sigurnost, izlaznost na izbore, te unaprijediti poslovno okruženje, olakšati načine pokretanja biznisa i dovesti investitore", istakao je Field.

Osvrnuo se na odlazak mladih iz BiH kao jedan od najvećih problema, jer nam odlaze najbolji resursi, tako da je neophodno stvarati okruženje i prilike koje će ih zadržati.

"Zato je ključno unaprijediti obrazovanje koje će podstaći mlade na kritičko i kreativno razmišljanje, jer će na taj način razvijati vještine za rješavanje problema", rekao je ambasador.

Istakao je da su start up projekti i razvoj poduzetništva jedan od prioriteta UK-a i da je sretan što se Bosna i Hercegovina u tom smjeru počela razvijati:

"Vi kao poduzetnički univerzitet, koji ima start up inkubator, primjer ste promjena koje je potrebno slijediti", rekao je ambasador.

Nakon kratkog obraćanja, ambasador Field se upustio u diskusiju sa studentima koji su ga između ostalog pitali koji je značaj saradnje između obrazovnih institucija, vlade i biznis sektora, te kakva iskustva nosi u radu sa mladim ljudima iz BiH.

Ambasador je rekao da je saradnja ova tri sektora ključna jer će to doprinijeti razvoju zemlje, dok su mladi u BiH željni promjena i to im treba omogućiti. Internacionalni Burch univerzitet je univerzitet koji predvodi promjene u obrazovnom sistemu BiH i upravo daje kreativan kadar, koji objektivno i kritički razmišlja.

"Dolazak britanskog ambasadora je znak da smo na dobrom putu jer kao najbolje rangirani privatni univerzitet i prvi poduzetnički univerzitet suočavamo se sa različitim izazovima. Upravo, to je put koji smo izabrali jer želimo buduće poduzetnike u društvu, mlade koji će praviti promjene i doprinositi razvoju bh ekonomije i društva općenito", istakao je prof. dr. Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch univerziteta.

Posjeta Ambasadora završena je fotografisanjem i druženjem sa studentima.