Razmijenjena mišljenja
7

Britanski ambasador Matthew Field posjetio agenciju FENA

A. P.
Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field posjetio je danas Federalnu novinsku agenciju (FENA), gdje je s direktorom agencije Elmirom Huremovićem razgovarao o značaju medija u demokratskom društvu i ulozi Fene.

Tokom susreta sagovornici su razmijenili mišljenja o stanju medija u digitalnom društvu, a Huremović je napomenuo da je Feni na prvom mjestu tačnost vijesti.

Govoreći o broju korisnika koji koriste Fenu kao izvor informiranja, ambasador je naglasio da je tokom misije u BiH primijetio da vijesti koje objavljuje ova agencija imaju široku publiku.

Stoga mu je, kaže, bilo zadovoljstvo što je imao priliku posjetiti Fenu i upoznati neke od novinara i urednika koji u njoj rade.

"Raditi u medijima ovih dana nije nimalo lak niti siguran posao, nažalost. Sloboda izražavanja i sloboda medija su temelji demokratskog društva, a Ujedinjeno Kraljevstvo se snažno zalaže za ove slobode", podsjetio je britanski ambasador u BiH Matthew Field.

S obzirom da je slobode medija ključ demokratije u svakom društvu, Field je ocijenio da Fena ima posebnu ulogu u tom smislu, jer ima direktan kontakt s čitalačkom publikom koja zna da može vjerovati Feni te je izrazio mišljenje da je to velika stvar u BiH.

Kako je istaknuto na sastanku, u medijskom prostoru postoji disbalans između broja negativnih i pozitivnih vijesti uopće, a ambasador Field naglašava da pozitivne vijesti u BiH itekako postoje, iako su malo poznate.

"Ambasada i Fena zajednički mogu promovirati te priče i mislim da bi to bio naš doprinos zdravlju društva u cjelini", zaključio je Field.

Direktor Federalne novinske agencije Elmir Huremović podvukao je da je Fena najcitiraniji i najkredibilniji izvor vijesti u Bosni i Hercegovini.

"Drago mi je što s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva dijelimo mišljenje o značaju objektivnog informiranja u izgradnji stabilnog i demokratskog društva", dodao je Huremović.

Najavio je da će Fena i dalje biti javni servis u kojem će istinito informiranje javnosti biti ključna vodilja, a i u budućnosti će se, kaže Huremović, insistirati na pozitivnim vijestima, jer se na taj način doprinosi stvaranju boljeg okruženja u BiH.