BiH
0

Britanska štampa: Nezavisnost Kosova do kraja godine

FENA
Živa diplomatska aktivnost u posljednje vrijeme ukazuje kako su velike sile već odlučile da do kraja godine Kosovo dobije nezavisnost, uz određene uvjete i nastavak međunarodnog prisustva, ocjenjuje u ponedjeljak britanska štampa u komentarima pred početak razgovora Beograda i Prištine u Beču o statusu Kosova.

"The Guardian" ocjenjuje da preovladava stav kako je status quo neodrživ jer istovremeno kod Albanaca izaziva frustracije, a kod Srba nacionalizam i osjećaj da su žrtve, što stvara uvjete za novi sukob.

List konstatuje kako se vođe Evropske unije nadaju da će pristanak Srbije na odvajanje Kosova "kupiti" obećanjem o prijemu u Uniju, uz upozorenje da bi sve moglo krenuti u suprotnom smjeru jer bi u Srbiji mogle ojačati nacionalističke snage.

"The Independent" u redakcijskom komentaru povodom pregovora ocjenjuje da će izvan Balkana malo ko obratiti pažnju na razgovore u Beču. Razlog tome je što ratovi na Balkanu izgledaju kao daleka prošlost i što je region danas ipak ušao u novo doba.

"Independent" konstatuje da su razgovori veoma važni jer je Kosovo posljednji dio mozaika koji treba staviti na mjesto kako Balkan u budućnosti ne bi i u Evropu "izvozio nestabilnost".

List konstatuje da će za Srbiju bečki razgovori predstavljati agoniju jer njezina nastojanja da spriječi gubitak Kosova nisu realna.

"Financial Times" ocjenjuje kako je preovladao stav da se politička i ekonomska situacija na Balkanu popravlja i da uvjeti za rješavanje kosovskog pitanja možda nikada nisu bili bolji.