{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanska ministrica za Evropu posjetila ICMP

F
17.7.2009. u 19:22
0
1
Britanska ministrica za Evropu posjetila ICMP
0
Britanska ministrica za Evropu posjetila ICMP
Ministrica za Evropu u vladi Velike Britanije, baronesa Glenys Kinnock, u sklopu svoje prve zvanične posjete BiH danas je posjetila glavno sjedište Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).
U pratnji generalne direktorice ICMP-a Kathryne Bomberger i ambasadora Velike Britanije u BiH Michaela Tathama, baronesa je informirana o radu ICMP-a širom svijeta, a posjetila je ICMP-ev DNK laboratoriju u Sarajevu u kojoj ICMP vrši izdvajanje DNK profila iz uzoraka posmrtnih ostataka i krvi živih srodnika.

„Uspostava održivog mehanizma za rješavanje sudbine nestalih osoba je bio jedan od većih izazova za Bosnu i Hercegovinu“, izjavila je baronesa Kinnock.

„Fascinantno je bilo vidjeti lično kakav impresivan posao obavljaju Kathryne i njen tim, u partnerstvu sa bh. institucijama. Njihov posao igra važnu ulogu u pomaganju porodicama čiji su voljeni nestali da pronađu svoj smiraj“, dodala je Kinnock.

„Bez konstantne podrške i donacija od vlade Velike Britanije ICMP jednostavno ne bi bio u mogućnosti da obavlja veliki dio svoga posla. Mi smo izuzetno zahvalni britanskoj vladi što je konstantno uvažavala zahtjeve za finansiranje naših aktivnosti, te nas oduvijek snažno i odano podržavala“, izjavila je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger.

Velika Britanija podržava rad ICMP-a od 2000. godine donacijama u ukupnom iznosu 4.121.268 američkih dolara, koje su pomogle ne samo ICMP-evim forenzičkim aktivnostima nego i razvijanju kapaciteta na državnom nivou BiH za rješavanje problema nestalih osoba, uključujući uspostavu Instituta za nestale osobe BiH.

Velika Britanija finansira ICMP-eve operacije na Zapadnom Balkanu i u Kolumbiji.

ICMP također pruža pomoć vladama Iraka, Filipina, Čilea i Kuvajta. Od oko 40.000 osoba koje su smatrane nestalim na kraju sukoba u bivšoj Jugoslaviji ICMP je od 2001. godine putem DNK analize pomogao u identifikaciji 14.915 osoba.

ICMP nastoji obezbijediti saradnju vlada i drugih organa vlasti pri lociranju i identifikovanju osoba nestalih tokom oružanih sukoba, drugih oblika neprijateljstva ili kršenja ljudskih prava, saopćeno je iz ICMP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: