Trovanje špijuna
143

Britanska ambasada: Zahvalni smo BiH što je podržala izjavu EU o slučaju Skripal

Klix.ba
Alan Duncan (Foto: EPA-EFE)
Alan Duncan (Foto: EPA-EFE)
Ambasada Velike Britanije u BiH zahvalna je našoj zemlji što je "stala" uz izjavu Evropske unije u OSCE-u u slučaju Skripal, a zbog kojeg je 14 zemalja članica EU protjeralo ruske diplomate, te još šest drugih zemalja svijeta.

Britanski ministar za Evropu i Ameriku Alan Duncan razgovarao je ranije s predsjedavajućim Vijeća ministar BiH Denisom Zvizdićem o ovom slučaju, kao i s ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana. Tom prilikom, Duncan se zahvalio Bosni i Hercegovini što je stala uz izjavu Evropske unije u OSCE-u.

"Ujedinjenom Kraljevstvu je drago da su se lideri EU na prošlosedmičnom sastanku Evropskog vijeća složili sa procjenom vlade Ujedinjenog Kraljevstva da je vrlo vjerovatno da je Ruska Federacija odgovorna za pokušaj ubistva Sergeja i Julije Skripal u Salisburyju i da ne postoji alternativno vjerovatno objašnjenje. Premijerka je 26. marta obavijestila parlament o velikoj solidarnosti koju je dobila od prijatelja i partnera iz EU, Sjeverne Amerike, NATO-a i šire, što je do sada rezultiralo u protjerivanju nedeklarisanih ruskih obavještajaca iz 22 druge zemlje, a što je najveće kolektivno protjerivanje u historiji", rečeno je za Klix.ba iz ambasade Velike Britanije u BiH.

Podsjetimo, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je za naš portal kako naša zemlje neće protjerivati ruske diplomate zbog trovanja špijuna na teritoriji Velike Britanije.